Der er de fineste valske bønner inde i de sorte tørre bælge.
Med min store køkkenhave, vil det være meget dyrt at skulle købe alle de frø og alle de sorter, som jeg dyrker. Derfor er det vigtigt, at jeg høster egne frø i det omfang, jeg kan overkomme det tidsmæssigt, og det er nogenlunde let at høste frøene.
Det er slet ikke ensbetydende med, at jeg ikke køber frø. Jeg bruger bare pengene til at købe nye sorter, som jeg så kan få råd til at afprøve. De fleste frø jeg køber er frøægte sorter, så jeg selv kan tage frø af dem. F1 frø er undtagelsen, og kun hvis jeg ikke kan finde lige så gode sorter, der er frøægte.
Nogle frø holder spireevnen godt, så her behøver jeg ikke at høste frø hvert år. I år høster jeg f.eks. frø af bladselleri ‘Utah Tall’ – sidste gang var vist for ca. 4 år siden. De tre planter, som står med frø nu vil give tusinder af frø, så jeg skal have høstet nogle af dem og fjernet de andre langt væk fra køkkenhaven, for ellers får jeg et helt bed med bladselleri næste år, og de spirer så sent, at planterne ikke kan nå at udvikles.
I grønsagsmarken høstede jeg i går frø af tre sorter af valske bønner. De står nu til eftertørring, inden frøene tages ud af bælgene.
De første bælge var også helt tørre af snitbønnen ‘Purpiat’ og voksbønnen ‘Helios’. Når jeg i år allerede kan høste frø af havebønner, skyldes det den ekstra tidlige såning omkring 1. maj med forspirede frø – det var muligt på grund af det lune aprilsvejr. De senere såede havebønner, som der skal høstes frø af, står lige nu med store friske bælge med store umodne frø i.
I forgårs høstede jeg dildskærme til at tage frø fra. Frøene var ikke helt tørre, men enten var der drysset frø af, eller også var fuglene begyndt at spise dem. Nu står der en buket til eftertørring, men med stilkene i vejret og buketten nedad i en stor skål, så frøene ender et sikkert sted.
I går var der også salatfrø, som med de hvide duske fortalte, at de nu kunne høstes. Jeg har hele rækker med meterhøje salatplanter stående – de er flotte, og så bliver der nok en del frø at høste, selvom salatfrø meget let ødelægges af regn og fugtigt vejr. Jeg har ikke styr på sorterne, men pyt – det bliver blandet frø, så kan jeg udtynde i rækkerne til en passende fordeling af de forskellige sorter.
Der er stor forskel på, hvor meget økonomi, der er i at tage frø. Et brev hovedsalat koster ikke alverden, og de skal ofte høstes ad flere gange. Derimod får man meget få frø af valsk bønne for 20 kroner. Så her høstede jeg i dag for mindst 200 kr frø, og tidsmæssigt tager frøhøst, bælgning og pakning i papirsposer vel en god halv time. Så det er en god timeløn – og der skal ikke betales skat. Der er nu frø til mindst to års dyrkning.
Men først og fremmest holder jeg meget af oplevelsen med at slutte kredsen fra frø til frø og fortsætte år efter år. Skulle uheldet være ude, så der sker krydsning af sorter, så kan jeg bare købe en ny pose frø og opformere forfra. Eller se stort på det, hvis ellers planterne er produktive og giver velsmagende afkom.
Du er ikke logget ind. Log ind