Havens zoner

1. Drivhuset

Drivhuset er kun 8 m² stort og ikke særligt højt. Jeg fik det i 1977 af min svigerfar, da jeg fik min første have, og det flyttede med til min nuværende have et par år senere. Jeg bruger det i foråret til at producere udplantningsplanter, og det er mange, og så er der tomater og agurker i det om sommeren. Jeg dyrker også vinterafgrøder i det til salatskålen. I flere år har vi snakket om at få et… Læs mere…

Frugttræer mod vest og nord

Da vi i sin tid flyttede ind, var der mange meget store og gamle og ret uinteressante æbletræer, og nogle var fyldt med kræft. De blev fældet efter nogle år, og der blev plantet nye æbletræer langs hasselhækken mod vest og nord, så de ikke skygger for køkkenhaven. Et stort og meget højt æbletræ fik dog lov til at stå. I dag er træerne store, men holdes lidt nede ved beskæring. Der er en hyggelig… Læs mere…

Aktuelle planter: Haveribs, haveribs, hvid, rabarber, solstik/Jostabær, storfrugtet hassel, surkirsebær, æble ‘Filippa’, æble ‘Ingrid Marie’, blomme ‘Opal’, æble, æble ‘Jonagold’, æble ‘Spartan’ og æble ‘Summerred’.

Gårdhaven

Vore huse består af et landhus fra 1920 og to udhuse. Et højt to-etagers udhus af den traditionelle lollandske slags og et lavt lille udhus. Vi har således en cementeret gårdsplads lukket af på de tre sider af bygninger. Jeg har udbygget med et tilsvarende areal, som har »mure« af brede og to meter høje stedsegrønne hække af dels taks, dels buksbom. Her er mine små staudebede, børnebørnenes… Læs mere…

Aktuelle planter: Blodrød storkenæb, buketrose, daglilje, påskeklokke, salvie, storkenæb, buksbom, hortensia, stinkende nyserod og ægte laurbær.

Haven foran huset

Forhaven er min dårlige samvittighed. Den får meget lov til at passe sig selv. Årsagen er, at vi har et hus, der skal kalkes med jævne mellemrum, der skal males vinduer, renses tagrender på frontspidsen osv. Alt det kræver at der jævnligt skal stilles stiger op og arbejdes. Det er derfor umuligt at lave flotte blomsterbede. Ud mod vejen er der en meterhøj ligusterhæk. Derfor har jeg nu lavet en… Læs mere…

Aktuelle planter: Buksbom, kristtorn almindelig, plænegræsser, akeleje og liguster.

Haven hvor vi slapper af

Her er græsplæne, et parasoltræ, hvor vi kan sidde i skygge, den hvide havebænk udenfor drivhuset, krydderurtebedet midt i græsplænen, en række bambus. Bag de to Filippa æbletræer er der ud mod køkkenhaven et brombærespalier med tornefri brombær. Her indtages de fleste af sommerens måltider, og havebordet flyttes rundt efter sol og læ – eller skygge, alt efter temperaturen.

Aktuelle planter: Anisisop ‘Liquorice White’, fransk syre, isop, æblemynte, brombær ‘Thornless Evergreen’, æble ‘Filippa’, buksbom, æble ‘Golden Delicious’, uægte jasmin (pibeved), almindelig vintergæk, klokkescilla og vibeæg.

Valmuer i haven på Langø havn

Haven ved Langø Bådelaug

Jeg har en fin lille have, som jeg passer ved klubhuset for Langø Bådelaug (http://www.langoe-baadelaug.dk/), som jeg er medlem af. Vi anlagde i 2010 to nye grillpladser med blomsterbede rundt om. Blomsterbedene er jordvolde rundt om grillpladserne, og det er en udfordring at få noget til vokse på skråningerne. Klimaet er mildt i forår og efterår, men vinden er ikke til at spøge med, når den… Læs mere…

Inde i huset – vindueskarm

I vindueskarmen forkultiverer jeg tomat, chili, selleri, agurk m.m. i marts–april måned. Mine vinduer er ikke særligt velegnede, da de vender SØ og det er dannebrogsvinduer. Derfor sår jeg normalt først lidt ind i marts. Det manglende lys opvejes så heldigvis af, at der ikke er radiator i brug under vinduerne. Huset lægger også rum til forspiring af kartofler.

Kompostpladsen

Kompostpladsen er i havens fjerneste hjørne mod nordvest under et kæmpestort kastanjetræ og et vinespalier med småbitte kernefri spisedruer. Det er ikke særligt hensigtsmæssigt at køre så langt med haveaffald og kompost, men arealet kan ikke rigtig bruges til andet. Der er æbletræer mod øst og syd, så det er et lunt og godt hjørne om vinteren og skyggefuldt om sommeren. Det er samtidig det eneste… Læs mere…

Aktuelle planter: Hestekastanje.

Køkkenhaven bag udhuset

Tidligere var her ialt 6 bede til grøntsager, men i 2012 har jeg valgt at ændre bedstruktur. Der er nu to bede langs med brændeskuret med rabarber, blåbær og hindbær. Resten af stykket er slået sammen til et stort bed, hvor der skal dyrkes rækkeafgrøder. Ændringen er først og fremmest for at få længere bede, så mine insektnet passer i længden til de fleste bede.

Aktuelle planter: Hindbær ‘Veten’, rabarber og pebermynte.

Køkkenhaven langs syrenhækken

Denne køkkenhavedel kom til i 2005, da vi indskrænkede syrenhæk m.m. til at være en klippet hæk i 2 m højde ud mod vejen i stedet for at være en gammel 4–5 meter høj og lige så bred beplantning. Det gav virkelig lys og luft til haven og et meget stort stykke ny køkkenhave, som er opdelt i 6 bede. Jorden er den bedste i hele haven. Den har været udyrket i rigtig mange år.

Aktuelle planter: Hindbær ‘Autumn Bliss’.

Forår med spinat og drivbed

Køkkenhaven midt i haven

Oprindelig var dette prydhave, da jeg overtog haven, men det blev selvfølgelig hurtigt forvandlet fra græsplæne med rosenbede til køkkenhave, da det var det allerbedste sted med lys og sol. Der går en gang midt igennem, så bedene er ikke så lange. til gengæld er der 12 stk. Heraf er der et hindbærbed med røde efterårshindbær. Resten er til grønsager. Bedene er nummeret fra nord mod syd

Aktuelle planter: Slangehvidløg ‘Rød estisk slangehvidløg’.

Køkkenhaven mod nordøst

Her har stået et gammelt gråpæretræ med et vildnis af buske under, som gav god læ mod NØ. I december 2010 blev det gamle træ fældet, da det var delvis udgået. I foråret 2011 er alle buske blevet fjernet og rødder gravet op, og nu er der tre dejlige lange bede med masser af sol og lys.

Aktuelle planter: Jordbær.

Køkkenhaven nord for drivhuset

Der er i alt 11 bede i denne afdeling af køkkenhaven. En del af dem har flerårige planter. Mod vest er der to bede, som fungerer som rumdelere. I det ene bed er der hindbær, i det andet et vinespalier. Desuden er der to bede med asparges.

Aktuelle planter: Asparges ‘Mary Washington’, efterårshindbær ‘Ukendt’ og kruspersille ‘»Christiansø«’.

Køkkenhaven syd for drivhuset

Denne del består af 4 bede plus et smalt bed på sydsiden af drivhuset mellem en gennemgående gang og drivhuset. Her dyrkes læ- og varmekrævende planter. To af de andre bede ligger noget i skygge af et stort Golden Delicious æbletræ, som dog holdes i en lav højde med beskæring. I bedet mod vest er der ud mod køkkenhavens gennemgående hovedgang en lang række kinesisk purløg, som har stået der i nok… Læs mere…

Aktuelle planter: Kinaløg (kinesisk purløg), slangehvidløg ‘Rød estisk slangehvidløg’, løvstikke og purløg.

Køkkenhaven vest for drivhuset

Denne del af køkkenhaven har mange lange og reelle bede, som går fra køkkenhavens hovedgang og ind til en række æbletræer. I den ene ende er der dog kortere bede. På hele dette areal er der godt med sol, men kun til sidst på eftermiddagen. Her er ialt 13 bede

Aktuelle planter: Stikkelsbær, stikkelsbær ‘Hinnomäki rød’, stikkelsbær ‘Invicta’, asparges ‘Gijnlim F1’, asparges ‘Grolim F1’ og kruspersille ‘»Christiansø«’.

Ny grund på 3800 m²

Den ny grund er nabogrunden, som vi har købt til i december 2017. Planen er at plantefrugttræer, udvide køkkenhaven, få høns og ellers nyde, at vi har masser af fri plads. Der er indkøbt en gammel grå Ferguson til at klare alt det tunge jordarbejde ved etablering og græsslåning.

Skyggehave med kompostbeholder og brænde

Her i skyggen fra det gamle sveskeblommetræ i skellet, det store valnøddetræ og figentræet havde jeg engang planer om at lave en skyggehave. Lige nu er der skvalderkål, to lukkede kompostbeholder og brændestabler. Med andre ord et praktisk område. Men solsorteungerne er glade for arealet i den periode, hvor de ikke flyve. Når de er på vingerne slås skvalderkålen ned med le. Læs mere…

Aktuelle planter: Almindelig figen og valnød.

VÆK: Grønsagsmarken

Grønsagsmarken er nu nedlagt fra 2010, da jeg havde svært ved at overkomme både denne og min egen have. Hos nogle af vores gode venner har jeg i årene 2006–2009 dyrket jeg en grønsagsmark til fælles høst med en masse grønsager, især de grovere som kartofler, rodfrugter, kål, porrer og løg, men også bønner, salat og majs. Denne mark på ca. 1400 m² gjorde os næsten selvforsynende med… Læs mere…

Du er ikke logget ind.  Log ind