Under tunnel med fiberdug er der tidlige gulerødder og i bedet ved siden af skalotteløg. Jeg har valgt at dyrke dem hver for sig, da det giver bedre mulighed for at så og sætte afgrøde nr. 2. Efter skalotteløgene kan der ifølge plan udplantes grønkål, sås majroer eller orientalske bladgrønsager. I 2011 skal der være ærter.
Da bedene til de forskellige skifter skulle placeres, blev de bevidst blandet, så skadedyrene ikke umiddelbart får for let ved at finde afgrøderne. Her ses spidskål Filderkraut, zittauerløg, kartofler og rødkål. Længst væk i højre side er det hvidløg og en tunnel med fiberdug (her er helt uden for nummer i år plantet tidlige kål).
Sædskifteplan for mit 7 årige sædskifte. Hvert skifte dyrkes i 6 bede (tallene 1–6), og der er en overordnet plan for hvert bed 7 år frem. Bemærk at når jeg når til at skulle dyrke ærter igen i samme bed (om 7 år), så flyttes der rundt på bedene, så ærterne kommer i to andre bede (øverst og nederst).
Når man har en sædskifteplan, så skal man jo i princippet ikke acceptere det, som spirer uden for nummer. Men tidlige små korianderplanter får nu lov til at stå, indtil de forlader bladstadiet.
Sædskiftet er lagt som temaside for min egen bekvemmeligheds skyld – så det er hurtigt at finde. Andre kan måske finde inspiration, men et sædskifte passer i princippet kun til den enkelte familie.
Bagvedliggende overvejelser
Jeg har brugt en hel del timer på at tænke over mit fremtidige sædskifte i haven. Der er virkelig mange overvejelser:
Det er nødvendigt at have et eller andet svar på det her, inden man begynder at forsøge at inddele køkkenhaven i skifter til de forskellige afgrøder. Da vi var 4 i husstanden dyrkede vi mange flere kartofler samlet set og der var kartofler hvert 3.-4. år. Nu er vi kun to, og vi spiser efter 1. august ret få kartofler, men mange rodfrugter og kål. Og så vil vi gerne være selvforsynende med løg og porrer. Hvis vi skal købe, må det blive kartofler og gulerødder, da omsætningen i butikkerne er så stor, at her altid er ret friske grønsager at købe.
Antal skifter og rækkefølgen
Det endte med, at jeg kunne opdele haven i 7 skifter på hver ca. 6 bede. Jeg har valgt bede med kun en art, da det er enklere, især når man skal dække, vande og gøde og ikke mindst så anden afgrøde. Jeg ville gerne dyrke løg og gulerødder sammen, med det betyder dobbelt areal at dække med bionet, og det er umuligt at så anden afgrøde efter løg.
Rækkefølgen i sædskiftet er planlagt ud fra, at der skal være længst mulig fra en art bruges som 2. afgrøde og til den dyrkes i sit eget skifte. Eksempelvis sene bønner sået efter tidlige kartofler – her er der 3–4 år til der kommer ærter eller bønner på skiftet som hovedafgrøde. Det samme gælder sent udplantede kål, grønkål og orientalske bladgrønsager. Sent og tidlig sået dild, persille og spinat er også placeret, så der er ledig jord fra sidst i august og at der ikke skal sås og plantes på stykket næste forår førend hen mod juni.
Det er lidt et puslespil. Her er en grov oversigt over mit sædskifte – se mere detaljeret nedenfor.
Oversigt kun med hovedafgrøde
Efter at sædskifte var planlagt, skulle det fordeles ud på de ca. 46 store og små bede, som der er til rådighed. Arealet skulle være ca. det samme i de 7 skifter, og de skulle som helhed indeholde ca. sammen andel gode og mindre gode bede rent lysmæssigt. Jorden er nogenlunde lige god i alle bede.
Detaljeret sædskifte med alle afgrøder
Rotation mellem bedene i skiftet
Hvert af ovenstående skifter består af 6–7 bede. For hvert bed er der lavet en plan 7 år frem- se skitsen. I første skifte med ærter og bønner skal der om 7 år roteres bede, så de to ærtebede, hvor jordbærrene skal plantes efterfølgende, flyttes til andre bede end her i 2010 – rotationen er vist nederst i oversigten.
Jeg har dog mine tvivl, om sædskiftet kommer til at køre så længe, uden at jeg får nye gode ideer. Men lige nu forsøger jeg at holde mig til planen – men har da allerede lavet småforbedringer i bedfordelingen – det er kun i år, det kan lade sig gøre. Bl.a. har jeg sammenlagt nogle mindre bede for at få mere ens størrelse på bedene. Jeg kan se, at jeg også har byttet placeringen ud mellem pastinak og bladselleri, og der vil givet bliver byttet lidt rundt det enkelte år inden for de enkelte skifter på grund af lysforhold og placering i øvrigt. Persillen skal f.eks. helst ikke stå i havens fjerneste hjørne.
Hvad dyrkes der i de enkelte bede
Hvad der bliver dyrket i de enkelte bede hvert år, kan jeg se i køkkenhavens mange zoner, hvor der for hvert bed angives, hvad der dyrkes her de enkelte år. Det gør det let at overskue de tidligere år. Jeg kan se de såede/plantede sorter, men det kræver, at jeg får oprettet alle sorterne. Faktisk kan jeg også oprette planterne som planlagte og dermed gøre det, mens det endnu er vinter.
Du er ikke logget ind. Log ind