November gulerødder

Små fine gulerødder i november 2007 – de blev sået 24. juli. Nu skal forsøget gentages med en uge tidligere såning og med 5 tidlige sorter.

Gulerod sorten Adelaide

Adelaide: De 6 stk på billedet gav 375 g. Men alle var revnet. Sorten var knasende sprød og bedste smag. Synd at der stort set ikke var brugbare rødder i min dyrkning.

Gulerod sorten Little Finger

Little Finger: 7 stk gav 400 g. Ingen revnede, to med forgreninger. God smag.

Gulerod Nantes Frubund

Nantes Frubund: 6 stk gav 300 g, heraf var 3 revnet. Smagen var ikke interessant.

Gulerod Nantaise

Nantaise 2: 7 stk gav 375 g. Ingen revnet, ingen forgreninger. Smagen var ikke så god som Adelaide og Little Finger.

Gulerødderne er ikke spiret tilfredsstillende, men der er blevet masser af frodig grøn top

1,8 kg gulerødder

Da jeg ryddede bedet 18. november inden vinteren satte ind, viste det sig, at gulerødderne var væsentlig større og flottere i den anden ende af bedet. Her var der 18 store gulerødder på tilsammen 1,8 kg.

Gulerødder sået midt i juli

Karna Maj, 19. juli 2010

I 2008 lavede jeg et forsøg med at så et bed med gulerødder den 24. juli og fik et fint udbytte af nogle små lækre gulerødder. Nogle af dem blev vinterdækket og selv i februar smagte de som små nye gulerødder. Dengang lovede jeg mig selv at afprøve sorter til dette brug og så lidt tidligere.

I år har jeg gjort alvor af det og har i dag sået et nedlagt jordbærbed til med 5 rækker gulerødder og med 5 forskellige sorter. Det er bed 4 i Køkkehaven nord for drivhuset

De fire af sorterne har jeg ikke prøvet før i år: Adelaide, Tendersnax, Little Finger, Nantes Frubund. Jeg har udvalgt dem i Thompson og Morgans sortiment ud fra at det skulle være de tidligst mulige – jeg har bestilt dem via Trendbutikken.dk. Jeg såede nogle af dem allerede i maj, og Tendersnax spirede lynhurtigt. Adelaide skulle være den hurtigste gulerod, mens Nantes Frubund anbefales til både tidlig og sen dyrkning og såning i november i drivbænk til tidlig forårshøst. Jeg har gemt lidt frø til en efterårssåning. Har nogen erfaring med at så gulerødder i efteråret?

Som kontrolsort såede jeg Nantaise 2, som jeg bruger som sommergulerod, normalt fra Bingenheimer og som økologisk frø. Men jeg havde fået købt for lidt frø i år, så der blev indkøbt et par billige poser fra Lidl – trods min skepsis, så var spireevnen høj i en såning i maj.

Bedet har fået en trillebør kompost og lidt tørret hønsegødning. Bedet blev grundvandet, og gødning og kompost grundigt kultiveret ned. Efter to års jordbærdyrkning tror jeg ikke, der er ret mange plantenæringsstoffer tilbage – derfor gødskning inden såning. Normalt ville jeg vente til efter, at gulerødderne var udtyndet og i god vækst. Men væksttiden er knap, så jeg satser og giver lidt gødning inden såning. Måske mere gødning eller kompost senere – alt efter væksten.

Der er sat vækstbuer op og lagt fiberdug over. I øvrigt måtte jeg lige sy to stk fiberdug sammen, da jeg ikke havde et stykke, som var langt nok. Det ser ud til at kunne lade sig gøre – men tiden skal vise, om det holder. I 2008 brugte jeg Bionet, men der er ikke nogen ledige stykker lige nu.

Høstresultater

24.10.2010: Hev i går en gulerod op. Fin og smagte dejlig. Den vejede 100 g. De skal have lov til at vokse november med, inden der ses på sorter og udbytte.

Høstresultater 2. nov. 2010

Se billeder af resultaterne ovenfor.

Den ene gulerod på 100 g, som jeg hev op den 24.10 var ikke repræsentativ, så jeg har lavet en prøveoptagning den 2. nov på 6–7 gulerødder for hver sort, vejet dem og smagt på dem. Gulerodssorter smager meget forskelligt ud fra den jord, de dyrkes på, og hver person har sin smag, så det med smagen er mest til eget brug.

Adelaide: De 6 stk på billedet gav 375 g. Men alle var revnet. Sorten var knasende sprød og bedste smag. Synd at der stort set ikke var brugbare rødder i min dyrkning.

Tendersnax: Ingen planter spirede frem. Har jeg husket at så? Frø fra samme pakke spirede perfekt i et andet bed sidst i maj. Og har givet meget store fine gulerødder

Little Finger: 7 stk gav 400 g. Ingen revnede, to med forgreninger. God smag.

Nantes Frubund: 6 stk gav 300 g, heraf var 3 revnet. Smagen var ikke interessant.

Nantaise 2: 7 stk gav 375 g. Ingen revnet, ingen forgreninger. Smagen var ikke så god som Adelaide og Little Finger. Det vækker til eftertanke, da Nantaise er min hovedsort af sommergulerod. Jeg skal lige smage på dem i sommerrækkerne med de kristiske smagsløg.

Hvis der havde været et større antal gulerødder i rækkerne, så ville det være ok med de lidt små gulerødder, da de smagte dejligt nye. Det er antagelig gødskningen inden såningen, der er årsag til dårlig fremspiring – det var en chance at tage. Det vil jeg undlade næste år. I øvrigt havde de to sorter med mange revnede gulerødder måske været fine i en almindelig eftersommer. I 2010 væltede det bare ned med regn, og generelt var der mange revnede gulerødder.

Resten får lige lov til at vokse til frosten sætter ind.

18. november 2010: udsigt til vinter i næste uge, så resten tages op. Det viser sig, at de er større og flottere i den anden ende af bedet. Her er 18 store fine gulerødder på ialt 1,8 kilo. Så det kan altså lade sig gøre at dyrke pænt store gulerødder som 2. afgrøde. Såning først i juli vil sikkert gøre en forskel. Måske som 2. afgrøde efter tidligt høstede ærter eller kartofler.

Læs mere om:

Der er skrevet 36 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind