Det er en dejlig fornemmelse at kunne hente fire fine rødkålshoveder af egen avl til at lave en kæmpe portion rødkål af her sidst i februar
Et gennnemskåret kålhovede synes jeg er meget fascinerende – ikke mindst et rødkålshovede med kontrasten mellem det rødlilla og hvide.
Og så blev der snittet rødkål til den store guldmedalje – en 8 liters gryde blev fyldt, endda med top.
Når jeg ser, hvordan priserne på grønsager stiger, så bliver jeg endnu mere glad for min selvforsyning med de fleste grønsager det meste af året. Rækkerne med persillerødder dækket med halm og fiberdug og rækken med megastore pastinakker er jo næsten det rene guld. Især når man tænker på, at der skal tjenes ca. 40 kroner for at have råd til at købe 3 nogenlunde store økologiske persillerødder. Som jeg oven i købet sjældent kan købe her på Vestlolland. Og slet ikke friske og sprøde som dem, jeg graver lige op af den kolde, våde lerjord.
I dag kunne jeg så glæde mig over at kunne hente 4 store fine rødkål til at koge en grydefuld rødkål af. Noget af det til fryseren til frikadellemaderne i de lidt magre måneder, der snart kommer med hensyn til friske forsyninger fra køkkenhaven. Ribssaften til fremstillingen er også fra egen have, og i år er den lavet klar til brug. Nogle år når jeg kun at få smidt ribsene i poser i fryseren, når de plukkes.
Rødkålene stod i køkkenhaven helt frem til årets sidste dag, hvor de blev høstet og kørt hjem til opbevaringsstedet. I år har der ikke været problemer med risiko for at de blev skadet af frost. De har ligget godt beskyttet i en bladbunke under garagens brede tagudhæng. Faktisk har den milde vinter været lidt problematisk, da de jo faktisk havde haft bedre af lidt koldere vejr. Men de er fine endnu, når de yderste blade lige fjernes.
Nu er gryden med rødkål sat ud i gården, så kålen kan stå og trække i lagen natten over og køle helt af, inden den skal i fryseren. Der er jo ingen grund til at bruge energi til at køle den ned med i køleskabet, når natten er kølig.
Du er ikke logget ind. Log ind