Rød Amerikaner kartofler

En flot lyserød farve. De har lidt indsunkne øjne – det ser man ikke i nutidens kartoffelsorter. Kan sorter være blevet frasorteret bare på det minus – det er jo lidt mere tidskrævende at skrabe?

12 kartofler under en top

Her kan man se udbyttet under en top Rød Amerikaner. Den lidt mørke plet på den store var ikke dårligdom, men antagelig grønfarvning.

Kun 20 cm høje kartoffelplanter

Kartoffelplanterne, som er kuldeskadet, er ikke blevet meget højere end gryden.

Sofia kartofler

Her er kartofler fra 4 toppe af de kun 20 cm høje kartoffelplanter af sorten Sofia.

Gamle og nye kartoffelsorter

Karna Maj, 15. juni 2010

I år smager vi på tidlige kartofler. Sofia er en ret ny sort, og vi synes, at den smager godt. Den giver i vores lerjord pæne kartofler, men kun ca. 10 stk pr. top.

Mit forsøg med spireposer til kartofler er gået helt galt, men jeg er nu overbevist om, at det er min fejl og ikke spireposerne. Kartoflerne var i virkelig god vækst, da de blev plantet ud. De var afhærdet i drivhuset, og jeg plantede dem ud i en jord, som ikke havde været overdækket med plast på forhånd. De kom godt nok under plastoverdækket tunnel, men jeg er sikker på, at de har fået et kuldechok. De blev aldrig højere end 20 cm, og kom aldrig i vækst igen – nøjagtig som et bed for mange år siden, hvor jeg satte i for kold jord. De har givet ca. 5 kartofler pr. top. Egentlig imponerende ud fra de sølle planter.

Den anden dag gravede jeg en top op af Rød Amerikaner, som er en gammel dansk sort, som jeg har smagt hos min svigermor tilbage først i 1970’erne, hvor det var hendes tidlige sort. Den er flot lyserød, og farven sidder ikke i skindet, så den er stadig lyserød efter en let skrabning. Den har også lidt lyserøde tegninger inde i knolden, og de forsvinder ikke ved kogningen, det gør den udvendige lyserøde farve. Den smager anderledes end de tidlige kartofler, vi har i dag, og egentlig en god smag, men måske lidt mere vandet end nye kartoffelsorter. Kartoflerne på billedet er fra en top. Planten ser sund ud, så jeg vælger nok at gemme en håndfuld til læggekartofler. Det er jo sjovt at have nogle forskellige smagsoplevelser.

Min svigermor skiftede de røde amerikanere ud til fordel for Minea, da den kom på banen. Den blev taget ud af sortimentet for en lille halv snes år siden. Det er den sort, som vi havde som tidlige kartofler i over 20 år. I år har jeg fået fat i lidt sættekartofler af den. I næste uge må den være klar til en prøveopgravning. Det bliver spændende at sammenligne den med Sofia.

Der er skrevet 7 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind