To store tunge poser med de såkaldt aspargeskroner.

Bed til at plante aspargesplanter i

Bedet er udgravet ned i 20 cm dybde. Jeg har markeret plantestederne med pinde, da plantningen skal ske hurtigt. Rødderne må ikke tørre ud.

Aspargekroner

Aspargeskroner af sorten ‘Gijnlim’ klar til at plante.

Aspargeskronerne blev hurtigt bredt ud – fotograferet – og dækket med jord.

Det var simpelthen det perfekte plantetidspunkt med kun lige synlige skud.

Dækket og vandet

Lynhurtigt blev aspargesrødderne dækket med et lag jord og vandet godt. Mens det trak ned, var det godt lige at sidde i solen og nyde en kop te.

Aspargesbedet delvist dækket

Der skulle kun ca. 8 cm jord på igen, så resten ligger i en kæmpebunke og optager endnu et af havens bede. Jorden skal fyldes tilbage, når planterne vokser til.

En række asparges

Her er klargøringen til bedet med kun en række. Planterne anbringes med midten oven på en lille vold. Så er man sikker på, at rødderne har retning nedad.

Asparges ‘Grolim’

Aspargesrødderne af ‘Grolim’ var meget store og kraftige.

Aspargesbedet 1. maj 2009 – det forreste bed er Grolim, mellemste bed har Grolim i ca. halvanden række længst over mod forreste bed. Resten er Gijnlim.

Aspargesbedet i nov 2009 i sin efterårspragt. Aspargesplanterne er nu så kraftige, at vi regner med at kunne høste det meste af sæsonen i 2010.

Tre nye aspargesbede med 50 planter

Karna Maj, 26. april 2008

Mine aspargesbede er ca. 20 år gamle, og de giver ikke mere det samme udbytte. Jeg har i flere år planlagt at få anlagt nogle nye. Hidtil har jeg skubbet det lidt væk, for hvor skulle jeg skaffe pladsen til at have 6 aspargesbede i 1–2 år, mens de nye kom op i fulde omdrejninger. Men nu har jeg fået mere plads, når en masse af grønsagerne dyrkes i marken.

Alligevel var det lidt en tilfældighed, at jeg kom i kontakt med Poul Harkjær på Virkelyst Gartneri og på hans hjemmeside fik øje på et godt tilbud på aspargesplanter – nogle store og kraftige AA planter. 25 stk for 200 kr. Og så var det to af de F1 sorter, som en aspargesdyrker i Sverige havde anbefalet i en artikel i Praktisk Økologi 3/2006. Så jeg bestilte 50 stk – 25 stk ‘Grolim’ og 25 stk ‘Gijnlim’. De kom torsdag med posten – og så var det bare om at komme i gang med at plante. De så godt nok fine fugtige ud i poserne, men de skulle i jorden hurtigt. De tre bede havde jeg endevendt for flerårigt ukrudt på forhånd.

Men jeg havde ikke forestillet mig, at aspargeskronerne havde op til 45–65 cm lange rødder – jeg havde tidligere plantet kroner, men her havde rødderne kun været 10–15 cm lange. ‘Grolim’ havde de længste – det er også den sort, der får de tykke skud, mens ‘Gijnlim’ har tyndere skud og er tidligere. Så det betød, at jeg godt kunne glemme alt om at grave 30 cm brede render. Hele bedet skulle graves ud, for at de kunne plantes ordentligt med udbredte kroner – kronernes diameter var op til ca. 1 m. Så jeg flyttede lige ca. 4 m³ jord i forgårs for at få dem i jorden. Godt, at det var en rigtig dejlig lun forårsdag.

De to bede på 1,20 m bredde blev sat med hver 2 rækker med 40 cm mellem planterne og forskudt. Det var ca. sådan,at mine gamle aspargesbede blev tilplantet efter John Seymores anvisninger. Det tredje bed er blevet plantet med kun en række ‘Grolim’ med 30 cm afstand mellem planterne. Min ide er at afprøve, om jeg på lermuld kan have held til at lave hvide asparges. Måske skal jeg ud og købe sand til formålet.

Nu håber jeg, at de holder 25 år – mindst. Det er spørgsmålet om ikke de tre bede er gravet for sidste gang i min havetid. Nu skal de bare luges, gødes og nydes. Jeg skulle allerede kunne høste lidt næste år – og høste fuldt udbytte i 2010.

Virkelyst Gartneri sælger desværre ikke længere aspargesplanter fra 2008.

Jeg har efterfølgende lagt to billeder ind af bedene i 2009, henholdsvis 1. maj og midt i november.

Læs mere om:

Der er skrevet 18 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind