Kartoflerne lægges i store papirsposer, som er nedbrydelige og rødderne kan vokse ud igennem.

Poserne er af noget meget stift papir, de er økotestede og bionedbrydelige. Der kan stå 15 stk i en »klodskasse«.

Plastdække til de tidlige kartofler

Den 15. marts blev der lagt plast hen over bedet til de tidlige kartofler. Normalt lægger jeg ud allerede først i marts, men da var her stadig sne. I bedet bagved ses et par Purple Cape blomkålsplanter, som der stadig er liv i.

Tidlige kartofler i jord og spireposer

Karna Maj, 26. marts 2010

Nu gik den ikke længere – i går blev de første kartofler lagt på friland, men under plast. Men kun 15 kartofler. 15 kartofler er lagt i jord i spireposer inde i køkkenet og de sidste 10 står fortsat til spiring i kassen. Sorten er i år Sofia, som jeg ikke har prøvet før, men jeg har læst mig til, at den i smagstest har fået en god karakter. Det var nu først efter købet, at jeg fandt ud af det. Det var eneste mulighed i Kvickly den dag, og jeg ville ikke bruge tid på at lede efter andre muligheder.

Jeg er jo så heldig at bo i den sydlige del af landet, og her har jorden i mange dage været 5° varm. Jeg lagde plast over bedet til de tidlige kartofler den 15. marts. Jorden var for våd til at bearbejde, men jeg gav det tørret hønsemøg, som blev muldet ned i overfladen. Jorden var allerede i fredags oppe på 8° C, men jeg havde ikke tid i weekenden. I går morges var den på 9° C.

Desværre er jorden lidt til den våde side, men det kunne lige gå at løsne den og lægge de 15 kartofler. Og så fik den lidt kompost i tilgift. De 10 kartofler i yderrækkerne er Sofia, de 5 i midterrækken er Annabell, som jeg lige skal se tidligheden af, da jeg gerne ville have den som tidlig kartoffel.

Jeg har fået foræret nogle spiresposer fra firmaet Sungrow, som de er i gang med at afprøve. Den Økologiske Have har lige fået forhandling af SunGrow spireposerne, det er et introduktionstilbud – se Spireposer.

Spireposerne kan afløse mælkekartonerne til spiring indendøre – og her kan poserne plantes med ud, så rødderne ikke beskadiges. Poserne ligner store tefiltre i en kraftig papirsudgave. Kartoflerne skal forspires i spagnum et lunt sted, indtil toppen er 4–5 cm høje, så skal de afhærdes og plantes ud i en 10–12° varm jord, og dække med boblefolie i starten giver ekstra hurtig vækst. Sådan lyder opskriften, men jeg afprøver dem med almindelig god kompostjord tilsat lidt lupingødning – dog har jeg fyldt spagnum i en enkelt pose for at se forskellen. De skal stå helt tæt under forspiringen – så er de også lettere at holde fugtige. Jeg har på et billede set, at rødderne er på vej ud gennem poserne, når de er udplantningsklare.

Det skal blive spændende at se, hvor meget større de når at blive end de, der er sat direkte. Posekartoflerne skulle selvfølgelig have været sat i gang lidt tidligere for at få det fulde udbytte af dem. Firmaet reklamerer med at kunne grave kartofler op i april, og det kræver i hvert fald tidligere sætning end nu, og det må være allersidst i april. Men det kan være en fin måde at starte kartofler på i min have, hvor det kan være svært at komme i den stive lerjord tidligt. Med godt vejr, skulle de gerne kunne flyttes i drivhuset i april – og så bare tages ind i kolde nætter.

Det er jo altid et sats at sætte kartofler i marts. Vi kan jo nemt nå endnu en snestorm eller en periode med frost og nattefrost kan vi næppe helt undgå. Men et gammelt ordsprog siger: Hvo intet vover, intet vinder. Og jeg har endnu aldrig mistet mine tidlige kartofler, kun haft delvis nedfrosne kartoffeltoppe et par gang. Til gengæld har jeg mange gange haft nye kartofler sidst i maj eller i hvert fald til Grundlovsdag. I år har jeg så en kasse backup, som ikke skal plantes ud før et godt stykke ind i april.

Lige nu overvejer jeg at satse lidt mere og gå ned og sætte de sidste 10 knolde + 5 mere af Annabell.

Hvis man er vild med tidligt blomstrende georginer, kan man muligvis også forspire dem i poserne, hvis knoldene ikke er alt for store. Måske også andre af de frostfølsomme mindre løg. Det var bare en tanke.

Læs mere om forsøget med spireposer

Der er skrevet 4 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind