Nu må jeg hellere få begyndt på min status over sæson 2010, inden jeg glemmer de første ting. Der vil løbende komme flere afgrøder til hen over efteråret.
Kartofler
Kartoffelarealet er i underkanten, hvis vi skal have kartofler nok frem til engang i foråret. Men jeg »spildte« nok et helt bed på at afprøve nogle ældre og nye sorter, som slet ikke gav det udbytte, som mine Annabel og Raja giver. Den ny tidlige sort Sofia var dog både god og velsmagende. I øvrigt fandt jeg ud af, at man midt på sommeren kan lave fin kartoffelmos af Raja.
Udbyttet i kasserne blev en kasse Raja, en halv kasse Æggeblomme og en halv kasse Annabel – de sidste har vi allerede spist her sidst i september.
2011:
Jeg har lagt læggekartofler fra til et bed med Sofia, to bede med Raja, som er til ovnkartofler og kartoffelmos, et bed med Æggeblomme for velsmagens skyld, og resten skal være Annabell, som er en god sommer og efterårskartoffel, smager godt og koger ikke ud i sensommeren.
Tomater
Cherrytomaterne i drivhuset har været fine og gode som sædvanlig. Sorter: egne frø af Miniblomme, Thai Cherry, Favorita, xx. Selv om de tre er F1 sorter, så er planter og tomater stadig fine. Citrontomaten gav overvældende mange og fine tomater i drivhuset, men de er ikke så interessante, bortset fra at man kan få gul tomatsovs.
De samme sorter af cherrytomater på friland trives fint, men de sprækkede på stribe i den våde del af sommeren. Det gjaldt også krukketomaten (egne frø i flere generationer af F1 sorten Tumbler), som var tidligere end i drivhuset og gav mange hurtigt.
På friland havde jeg to planter af Opalka, som satte mange af de sjove lidt skæve og lange frugter. Fin smag og god pastatomat, men for mange blev ødelagt af råd eller de revnede. Desuden holdt de op med at modne allerede først i september. Hvis de skal dyrkes igen, skal de i drivhus.
På friland havde jeg to små bede med Bellstar busktomater. Det har været en stor succes, da kartoffelskimmelen helt gik uden om min have i år. De har givet et stort udbytte af store fine tomater, og de modner hen gennem september. De revner ikke, selv ikke i massivt regnvejr sidst i august.
2011:
Samme cherrytomater næste år. Måske skulle jeg prøve med nye frø af sorterne, da der i år dukkede planter med gule frugter op. En hos mig på friland og et par stykker i min datters kasser på friland. De smagte i øvrigt fint. Nye frø skal indkøbes af Tumbler i 2011. Ingen citrontomat. Måske prøve Opalka i drivhus. Der skal dyrkes Bellstar igen, men ikke større areal – der var masser af tomater.
Chili
Der er i år dyrket sibisrisk huspeber, Piment de Cayenne, Hungarian Black, ukendt sød sort (Vibeke), gul sort (husker ikke lige navnet, også dyrket i 2009).
Sået inde først i marts, i drivhus i store potter frem til midt i juli, hvor de ikke længere fik lys nok i drivhuset. De blommstrede i stor stil ved udplantning. De blev udplantet efter tidlige kartofler, og det er gået rigtigt fint. Ingen fiberdug over i år. Store planter, masser af frugter, hvoraf halvdelen er modne sidst i september.
2011: vurdering efter høst
Løg
Løgene tegnede fint, men der kom løgskimmel i alle løgbede, mere eller mindre. Det skyldtes egne sætteløg af skalotteløg, som blev først og værst angrebet. De blev taget op før tid, sorteret og tørret, og det lykkedes, men de er ret små – og fine. Med lidt omhu med tørring er det lykkedes at redde de fleste gule og røde zittauer – sådan ser det ud her efter tørringen er ved at være slut. Det blev kasseret ca. 50 løg af disse.
Næste år skal der kun lægges nyindkøbte skalotteløg – det bliver dyrt, eller rettere vi får færre skalotteløg end normalt.
For at få smitten væk fra haven, er alt plantemateriale fra løgene fjernet væk fra haven, og alt løgaffald inde i køkkenet skal i den kommunale skraldespand.
2011:
Der er ikke løg nok til hele året, men et godt stykke hen på vinteren. Flere løg på bekostning af majs?
Kål
Kun få af de lilla blomkål ‘Purple Cape’ blev til noget i april.
Stor succes med et lille bed med tidligt udplantede blomkål og spidskål overdækket med fiberdug.
Generelt for få spidskål og sommerhvidkål – måtte købe i år.
Filderkraut
Vinterhvidkål
Rødkål
Rosenkål
Romanesco: Veronica en skuffelse, få hoveder. Spild af plads.
2011:
Overvintrende hovedkål er der sået to bede af, problemer med fremspiring trods to frø hvert sted. De har ikke været dækket med fiberdug, problemer med kållarver, selv her sidst i september. Dæk næste år.
Overvintrende blomkål er der sået et bed af. Dækket med fiberdug indtil sidst i september, store flotte planter.
Flere spidskål og blomkål under fiberdug i foråret – medmindre de overvintrende bliver en succes. Flere kål til højsommeren. Ingen romanescokål.
Majs
Vi har fået masser af majs i god kvalitet i år. Der er generelt kun blevet 1 god kolbe pr. plante.
Double Standard en god sort. ‘Early Xtra Sweet F1 Hybrid’ blev sået senere end Double Standard, og var også senere. Den gav gode og meget søde kolber – vi kan faktisk bedre lidt dem lidt mindre søde. Den tog kvalitetsmæssigt ikke skade af at stå kun to bede fra den almindelige majs, det har jeg ellers oplevet med andre ekstra søde sorter.
2011:
Arealet kan godt indskrænkes lidt til næste år. Double Standard stadig hovedsort. Men Early Xtra Sweet F1 Hybrid sås igen næste år – prøv at så den ekstra tidligt.
Salat
May King overvintrede fint under vinterens sne og gav som sædvanlig masser af fine tidlige hoveder. Har sået igen i september plus sorten Little Gem Winter (kun anbefalet til vinterdyrkning i drivhus).
Har mest dyrket sorten Little Gem – små fine hoveder. vi bruger ikke ret meget salat.
2011:
Så lidt men tit, og udtynd til stor nok afstand!
Bønner
Fik først sået bønner sent på grund af den kolde forsommer. Og første hold spirede dårligt. Men masser af bønner og her ved slutningen af hovedafgrøden er der fyldt ca. 60 portioner i fryseren. Bønnerne til efteråret kan jeg begynde at høste sidst i september – der er mange ansatte.
Der har været angreb af bønnebakteriose i to af sorterne. Desværre i min yndlingssort Purpiat, men kun slemt et sted, hvor de stod meget i skygge. Purpiat har jeg dyrket i flere år uden dette problem. Tror jeg har fået frøsmitte ind med sorten ‘Best von allen’ sidste år – alle planter og bælge var angrebet her. Den sort dyrkes ikke mere, Purpiat tages der ikke frø af i år. Alle plantedele fra de to sorter er fjernet effektivt fra haven.
2011:
Forkultiver bønner, så vi får tidligere bønner. Måske et bed stangbønner mere – lettere at plukke og større udbytte. Så bønnerne til efteråret lidt tidligere – sået i år 18.-20. juli. Samme sorter som i år -hvis nye skal de være resistente mod bønnebakteriose. Jeg må lede efter gamle frø af Purpiat fra 2008 eller før, eller tage chancen med dem fra 2009.
Dild
Jeg elsker dild, så det skal der helst være fra tidlig forår til frosten kommer. Det er lykkedes det meste af tiden i år. Nogle gange har selvsåede planter reddet forsyningen. Jeg fandt på at så nye rækker efterhånden som vi spiste sommergulerødderne – så overholder jeg også sædskiftet.
2011:
Sidste såning til dild i efteråret skal ikke være senere end ca. 25. juli. Den står stor og fin sidst i september. Senere såninger når ikke at give ret meget.
Porrer
Der er skrevet 14 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.
Indtast venligst den e-mailadresse, som du er oprettet med her på siden, og klik på Opret ny adgangskode. Vi sender dig derefter en e-mail-besked med instrukser.
Du er ikke logget ind. Log ind