Laurbærbusken er et par år gammel og her indtil nu klaret vintrene godt.

Plastposen fra tørret lupingødning er trukket ned over den anden laurbærbusk, som er lavere og mere busket. Det ser jo ikke just kønt ud.

Sne, frost og laurbær på friland

Karna Maj, 20. december 2009

Jeg synes landskaber og haver er flotte, når sneen har lagt sig i et tykt hvidt lag. Men jeg hader frost og alle de problemer det skaber med æbler, kartofler, løg, georginer og rodfrugter, der skal beskyttes. Nu har jeg snart et helt værelse fyldt herinde. Og æbler i et uopvarmet udhus – hvor længe holder det? Kilowattprisen er pt. ca. 10 kr på spotmarkedet, så det er jo ikke elvarme, jeg har lyst til at sætte gang i derude, selv om det kun er et lille rum. Kålene ligger under halm i et uopvarmet hønsehus.

Udenfor kan jeg ikke gøre så meget mere. Gulerødder og persillerødder er blevet dækket, der er lavet en nødtørftig kule til selleri og gule rødbeder. De røde er blevet syltet idag – 8 store glas. Og knudekålene er blevet sat sammen og fået bladdække og fiberdug. Sneen sørger lige nu for resten af isoleringen.

I krydderurtebedet står to udplantede laurbær. Den ene frøs ned i vinter, den anden frøs en anelse ned i spidsen af topskuddet. De står kun 2 m fra hinanden. Den nedfrosne skød igen omkring 1. juni – den var ellers næsten opgivet. Den blev næsten lige så stor igen i løbet af sommeren. Den så ud til at afmodne skuddene nogenlunde godt, men den anden dag besluttede jeg at give den lidt læ for vinden i frosten og trak en plastpose ned over den. Det ser herrens ud, for at sige det pænt. Den anden får lov til at se, om den kan klare det uden beskyttelse i år igen.

Jeg har overvejet, om en laurbærbusk i virkeligheden ville klare overvintringen bedre, hvis man fjernede nogle af bladene, så fordampningen blev mindre. Mon den ville skyde flere nye skud? Den, som frøs ned, lavede mere nyvækst end den, som ikke frøs ned.

Er der nogen, som har erfaringer med laurbær udplantet på friland?

Læs mere om:

Der er skrevet 12 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind