Rådyrskade på jordbær

Rigtig mange af de store 2. års jordbærplanter ser sådan her ud.

Jordbær i udspring

Enkelte planter har kun fået spist få blade. Sådan her skulle alle de 1-årgie planter have set ud nu.

Selvsået salat i jordbærrækken
Spinatrække 1. maj

Vi høster nu masser af spinat i rækken lige ved siden af jordbærrækkerne. Det frister mærkeligt nok ikke rådyrene nu, selv om de åd det begærligt i vinter.

Guldbånd på kryds og tværs

Det glitrende guldgavebånd har ikke helt haft den ønskede effekt.

Rådyr æder vores jordbærblade

Karna Maj, 3. maj 2008

Grønsagsmarken har hele vinteren haft besøg af rådyr, men indtil for 14 dage siden gik det uden kontroverser, da de bare spiste lidt sneglebælg, gnavede de gamle spinatplanter og bladbeden ned med stor nidkærhed. De rørte ikke hvidløgsrækkerne og den række spinat, som var sået i september, og som vi høster af nu.

Men nu er vi ikke så gode venner mere, da de æder alle bladene af de 4 lange rækker jordbær, som skal give alle de bær, som 4 voksne og to børn kan spise i ugevis plus godt med bær i fryserne.

Jeg har for en god uges tid siden spændt guldgavebånd ud på kryds og tværs – det laver lyd i vinden og glimter i lyset. Men rådyrene er ligeglade, de færdes fint og æder uden at knække snorene.

Resultatet er jordbær næsten uden blade, og blomsterne er begyndt at springe ud – eller som Katrine på 4 år i dag sagde: »Blomsterne er sprunget op«. Hun glæder sig allerede til at spise jordbær.

For to dage siden rullede jeg i desperation vildthegn ud over bedet og tænkte, at det ville de nok ikke kunne lide at træde i. Der er flere blade på i dag – synes jeg. Hvordan jeg får det af igen uden at beskadige planterne, ved jeg ikke helt, men lidt ødelagte blade er i hvert fald bedre end ingen blade. Jeg har tænkt på, om det mon slet ikke er mine tiltag, men at de ikke kan lide blomsterne, som nu er så højt oppe, at de vil få dem med, når de æder.

Til gengæld holder rådyrene sig helt fra den meget flotte spinatrække, som står langs med den yderste jordbærrække.

Jeg har ingen erfaring med rådyr i en køkkenhave og går nu og overvejer, hvilke afgrøder, de vil gå efter, og hvilke jeg mon kan regne med at have i fred. Jeg har jo muligheden for at vælge at dyrke nogle af grønsagerne herhjemme i haven.

Det tager lidt min lyst fra at så og plante, når jeg ikke ved, om det hele bare bliver ædt – eller hvad de kan finde på at gå i gang med. Sjovt nok har rådyrene ikke rørt en stor selvsået salatplante lige midt i jordbærrækken. Salat skulle de ellers være helt vilde med.

I dag har jeg nu alligevel sået 70 m sommergulerødder, 50 m persillerod og 10 m pastinak, 15 m valskebønner plus nogle rækker dild, salat og knudekål. Så må vi se, hvad der bliver til os mennesker. De kan vel ikke æde det hele?

Det er to unge bukke, så måske kommer der en sommerbuk på menuen efter 16. maj. Forhåbentlig med jordbær som dessert.

Der er skrevet 6 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind