Det var fantastisk sidste år 6. april at kunne høste et stort fint lilla blomkål. Selvfølgelig skulle det gentages, og håbet var mange lilla blomkål i april 2010.

Det var meget spændende at se tilstanden på kålene, da den halve meter sne endelig smeltede. Billedet er fra 28. februar. Sneen har beskyttet dem godt, kun en enkelt er helt død.

Mange af planterne så virkelig ud til at have klaret to måneder under sne. I starten var de kun delvis dækkede, til sidst med en halv meter sne.

En helt død plante var der dog, da sneen smeltede.

Efter kun 10 dage uden snedække og med skiftevis frost og tø er mange kål døde eller på vej til det den 9. marts.

Men der er også stadig enkelte planter med helt friske grønne blade i toppen. Men hvor længe?

Det her er den plante, som ser bedst ud den 9. marts, hvor frost og tø stadig hærger.

Purple Cape planterne i marts

Karna Maj, 9. marts 2010

I det ny martsnummer af Praktisk Økologi (2/2010) har jeg skrevet en artikel om mine erfaringer med den lilla blomkålssort Purple Cape, som skulle kunne overvintre i en normal dansk vinter og give blomkål i april. I 2009 var det i hvert fald en stor succes her i min have.

Men vinteren 2010 har ikke været en normal dansk vinter. Så her er en opfølgning af sortens overvintring i snart 3 måneder med sne og frost.

Mine planter i grønsagsmarken har rådyrene ædt rub og stub – ikke kun Purple Cape, men alt ned til jorden. Jeg havde dækket dem med grønt jordbærnet, med det blev fejet i stykker, da de blev sultne nok. Om sommeren virker det ellers, når de begynder at æde rødkålsbladene.

Haven herhjemme er hegnet helt ind, og der er ingen rådyr. Kålen blev i februar helt væk under en halv meter sne. Da sneen begyndte at smelte sidst i februar, så det egentlig rimelig lovende ud, de fleste planter var i live, men enkelte var rådne i toppen – se fotos.

Men de sidste 10 dage med barfrost og vekslende mellem tø og frost uafbrudt, er ved at have ødelagt de fleste af kålene. Måske en overdækning med to lag fiberdug ville have kunnet afbøde noget af det. Men det har ikke været muligt at stikke elrør ned til at holde fiberdugen et stykke oppe over planterne. Og med en vejrudsigt, som lover at barfrost og skiftende tø og frost bare fortsætter, har jeg valgt ikke at gøre noget. Hvis der er bare en plante, der overlever den her vinter, så vil det være helt fantastisk med et enkelt lilla blomkål i april.

Du kan se fotos af kålene midt i marts fra sidste års overvintring i artiklen Forårsfornemmelser – og oprydning.

Der kommer en opfølgning senere.

Der er skrevet 3 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind