Purpiat bønnen er en lilla snitbønne, som er tålsom overfor tidlig såning, har en for snitbønner hurtig udvikling. Kan også bruges til såning først i juli med høst fra først i september.

‘Purpiat’ bønnen er væk fra markedet

Karna Maj, 10. september 2008

En af mine absolutte favoritbønner, den lilla snitbønne ‘Purpiat’, kan nu ikke længere købes hos Runåbergs Fröer. Jeg havde haft de smukke lilla bønner med på høstmarkedet på Fuglebjerggaard og skulle lige sende linket til, hvor man kunne købe sorten, til en af de besøgende, som syntes bønnerne så interessante ud.

Jeg får lidt et chok hver gang, jeg opdager, at nu er endnu en af de gode sorter ude. Sorten ser ud til også at hedde ‘Romano Purpiat’, så jeg blev jo lidt glad, da den i en søgning kom frem hos Thompson og Morgan, men da jeg klikkede ind, var den der ikke længere. Det ser ud til, at der kun er et par amerikanske frøfirmaer, som stadig har den, men om de i givet fald ville sende til Europa er jo en anden sag.

‘Purpiat’ udmærker sig ved at være meget tålsom over for en ikke helt varm nok jord. Jeg såede dem forspirede i år 8. maj i en lun periode.

Så nu gælder det om at passe på sorten – heldigvis har jeg en del stående til frøhøst. Og jeg har nok også en rest liggende i en frøpose – jeg plejer altid at gemme lidt frø og ikke så de sidste. Dårlige erfaringer har lært mig, at en sort kan forsvinde uden varsel.

Hvis høsten er stor nok, vil jeg sætte den med på frølisten i 2009 hos foreningen Frøsamlerne.

Er der andre, som dyrker den og passer på den?

Læs mere om:

Du er ikke logget ind.  Log ind