Tomatplanter på pottebordet

Tomaterne har været sået med flere frø i hver potte. Nu er det tid til at give de bedste af planterne en potte hver.

Skrøbelig tomatrødder

Det gælder om at ødelægge mindst mulige af de skrøbelige tomatrødder under omplantningen.

Nogle af sorterne var blevet lidt langstrakte.

Tomater kan tåle at få begravet en del af stænglen – så med lidt snilde kan man kringle den sammen – lettere i runde potter. Men firkantede fylder mindre.

Tomatplante

Så er den lange tomatplante blevet til en fin lille tomatplante.

Så er det chiliplanternes tur til en omgang på pottebordet. Den lille røde dåse er med vand, hvor tørvepotterne sættes i vand, inden de pottes.

Chilirødder

Der er vist ikke noget at være i tvivl om – den chiliplante nærmest råber på potte med jord.

Potning af tomat- og chiliplanter

Karna Maj, 19. april 2009

Jeg bor i et hyggeligt hus fra 1920 med dannebrogsvinduer, som er husets stil dikterer. Og dem er jeg rigtig glade for – lige bortset fra her i foråret, hvor jeg kan se, at mine tomat- og chiliplanter mangler lys. Det gør det jo heller ikke bedre, at husets mest lyse vinduer vender mod sydøst, mens jeg kun har et vindue mod syd – gavlvindue på trappegang ovenpå.

Men der skal jo laves tomat- og chiliplanter. Tomatplanterne er først sået 18. marts, da jeg skulle på weekend midt i marts, og i et hus med kakkelovnsopvarmning kan det nå at blive koldt på en weekend. Chiliplanterne overlevede det dog godt, men hvis det havde været frostvejr, ville jeg have taget dem med. Men flere kasser med planter ville have været for besværligt. Så må vi få tomater en uge senere.

Resultatet er, at mine tomatplanter først nu skulle plantes i egne potter. Lidt lange var nogle af dem blevet, selv om fordelen ved kakkelovnsvarme er, at den ikke som ved radiatorvarme kommer op direkte under planterne. Og energiglasset i vinduerne isolerer så godt, at planterne har det fint i vindueskarmen.

Nu er de plantet om, nogle er blevet puttet godt ned i jorden – så kimbladene er blevet begravet. De sætter nye rødder på den begravede del af stænglen, så jeg har en ide om, at det faktisk er fint at plante tomater lidt dybere.

Chiliplanterne stod stadig i såbrikkerne, hvor de blev sået i februar, men de skreg på mere jord, de fine hvide rødder var gået ud gennem nettet, som omgiver jorden i såbrikkerne. Men så ved jeg da, at de fint kan komme igennem.

Idag står alle tomatplanterne på spisestuebordet, da de ikke kan holde saftspændingen i sollyset, førend rødderne har restitueret sig efter omplantningen.

Og der står mange planter – sådan går det, når man først har fået forvænt familie og venner med gode tomatplanter og chiliplanter. For trods en lidt dårlig start, så ender det jo med at blive fine planter, når de om en uges tid kan tåle at komme i drivhuset om dagen – og gerne hele døgnet, hvis nattemperaturerne vil.

Men nu til noget helt andet – jeg har lige fået at vide, at grønsagsmarken er lige ved at være kultiveret færdig. Dejligt med lidt arbejdsdeling – så skal jeg bare så og plante. Jeg tror at det tørre vejr, og at vi har ventet til nu, giver et rigtigt godt resultat. Så nu skal der lægges løg og kartofler.

Læs mere om:

Der er skrevet 1 kommentar til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind