Plantedage – og en lidt slidt havekone

Karna Maj, 24. maj 2009

Jeg er godt nok ved at være lidt træt – det er blevet til mange timers dejligt havearbejde de sidste dage, hvor en god gang regn har givet mulighed for at plante igen.

I de sidste par dage har jeg plantet 80 m porre med ialt ca. 800 planter. Og det er sikkert lidt for meget, men sidste år spiste vi stort set alle 650, og børnenes appetit vokser år for år. Jeg har også en ambition om en daglig tallerken varm suppe vinteren igennem.

Jeg har desuden plantet palmekål, purpurkål og grønkål – nok ca. 60 planter. Og Purple Cape herhjemme i haven – den gav os i år lilla blomkål til påske.

I gården er der kommet potter med tomatplanter – nu må de klare sig her. Fem potter med Bell Star busktomater er sat til afhærdning uden for, så de kan blive plantet ud snarest. Jeg skal have ryddet drivhuset, så det kan plantes til.

Og med regnvåd jord er der også blevet plantet en masse af det, som har stået i venteposition. Høstanemoner i bedet midt i gården, hvor der også er plantet voksblomst. I bedet ude ved vejen er kommet en sankthansurt mere og en storkenæb. Desuden er der her og i gårdhaven blevet plantet nogle frøformerede lammeøre og bakkenellike. Bakkenellikerne er jeg lidt spændte på, for bladene ligner ikke den bakkenellike, som man finder vildtvoksende på tørre steder, og som jeg for år tilbage havde i haven. Det ligner mere studenternellike på bladene, men forhåbentlig tager jeg fejl.

Blomsterkrukkerne har også fået en foryngelseskur – minipåskeliljerne er taget op og plantet ud i jorden i et bed, hvor de kan visne ned og stå til de skyder frem næste år og havner i krukkerne igen. Det gav plads til lidt sommerblomster mellem stedmoderblomsterne, som stadig står i fuldt flor. Lathyrusplanterne er plantet ud i to krukker og med en hvid bacopa i midten til at dække bunden og vokse ud over kanten, mens lathyrusplanterne skal kravle op af et stativ af bambus.

I går hakkede jeg så bare ukrudt i indkørslen, hvor vi stadig ikke har fået plantet hæk, men fjerner skvalderkål og snebær på andet år nu. Vi har også lige en stub på 1,5 m, som skal rodfræses.

Dagen sluttede med at køre med hjulhakke og ødelægge masser af fremspirende ukrudt i grønsagsmarken. Det skulle jo være så sundt at blive forpustet – og det blev jeg. Vinden lagde sig nemlig ikke så meget, at jeg kunne så vintergulerødder, og puste ud her.

Det er både dejligt og hårdt at have en stor køkkenhave, når der skal plantes, sås og kultiveres her sidst i maj. Men mest dejligt.

Læs mere om:

Der er skrevet 2 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind