På omgangshøjde i grønsagsmarken

Karna Maj, 15. maj 2009

Grønsagsmarken så helt checket ud, da jeg cyklede hjem her til aften. Jeg er simpelthen på omgangshøjde – det kan man så ikke helt sige om haven herhjemme. Men den står for tur nu.

Det hjælper at bruge et par feriedage her i maj, men det er næsten også nødvendigt med så stor en køkkenhave.

I forgårs kørte jeg det meste igennem med hjulhakken – det var i titusinder af ukrudtsplanter, der blev ødelagt – de hvide tynde stængler af melder lå i stimer.

I går blev der hakket i hvidløgsrækker og de sidste jordbærrækker og hyppet kartofler. Desuden en satsning med såning af en halv snes meter forspirede bønner.

Idag har jeg sået 20 meter sommerblomster langs nogle af gangene, så Kathrine, som nu er 5 år, kan plukke fine sommerbuketter. Desuden såede jeg en række på 8 meter med tre slags kålroer. Dem har vi ikke haft før, men jeg fik bagt kålroe serveret hos min datter i vinter, og det var rigtig godt. 2 × 8 m rødbeder blev vi enige om var nok, flest af de røde, men også lidt gule. Jeg måtte også lige så 3 rækker majs, da en mus har spist halvanden bakke såede majs i drivhuset, inden jeg opdagede det. Jeg plejer ikke at så majs direkte, men måske går det fint. Har nogen erfaring for, om fasaner æder nyspirede majs? Majsfrøene har jeg haft liggende i et vådt viskestykke – ligesom jeg behandler bønner, når jeg forspirer dem. Men jeg var usikker på, hvordan majs teer sig, når de spirer, så jeg valgte at så to stk i hvert hul i dag, hvor de endnu ikke var helt vandmættede. De havde ligget til forspiring i halvandet døgn.

Alle mine udplantede kålplanter ser ud til at overleve. Men de fleste har mindst et blad, som går til (overfører energien til vækst andet steds, er det vel nærmere). Men der er vækst i et nyt blad på stort set alle planter. Næste år tager jeg det nok mere afslappet – det kan ikke blive meget værre.

Det eneste ude af kontrol er råbukken, som spiser hvert et jordbærblad, som stikker ud af nettet, og i nat havde den lige spist toppen af en halv snes hindbærplanter – hvordan nettet var kommet af, er uvist. I eftermiddag ved 17 tiden kunne vi se den trave rundt ude på kornmarken langs hegnet. Mon den er klar over, at jagten går ind på lørdag. Det glæder vi os til, Ole som jæger, og jeg som havedyrker.

Nu er der »fred« for grønsagsmarken, indtil der skal plantes porrer, majs, selleri og bladsellleri. Og drueagurker – dem må jeg vist hellere lige få sået nogle potter af i morgen. Og så skal der sås bønner, men det er måske først om 14 dage, at det bliver varmt nok til det.

Læs mere om:

Der er skrevet 3 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind