Toppen på de poseforspirede kartofler er kun lige godt 20 cm høj her til pinse. Den er mere mørkegrøn – det skyldes ikke, at jordblandingen til spireposerne var iblandet lupingødning, for den ene pose med spagnum skiller sig ikke ud højdemæssigt.

Jeg har ikke før dyrket Sofia, men de har en fin facon.

Sofia kartoffeltop

Sofia havde en høj top ligesom Annabel, hvor den er sat under plast direkte på friland. Toppen var lysere her end i Sofia forkultiveret i spireposer.

Sofia kartofler – sat direkte i plastdækket jord. De havde en fin kartoffelsmag.

Annabel kartoffeltop

Høj kartoffeltop hos sorten Annabel. Den højeste og det gav lidt problemer til sidst under drivtunnelen.

Annabel ny kartofler

Annabel har en meget fin aflang facon og en virkelig god smag.

Nye kartofler til pinsefrokosten

Karna Maj, 25. maj 2010

Det skulle jo lige prøves, om der var nye kartofler til pinse. Søndag formiddag prøvede jeg at grave tre toppe op, og der blev en lille skålfuld, så alle til pinsefrosten kunne få et par nye meget velsmagende kartofler. Fantastisk smag – lige overraskende hvert år, at nye kartofler smager så godt.

Det var samtidig en lille foreløbig test af spireposer kontra sat direkte i forvarmet jord. Og af Annabel og Sofia imod hinanden i tidlighed.

Det var lidt spændede at grave en kartoffeltop op af Sofia forkultiveret i spirepose inden udplantning under tunnel. Toppen var nemlig meget lav sammenlignet med de kartofler, som samme dag var sat i forvarmet jord under plast på friland. Begge hold har haft samme overdækning med plast/fiberdug, fået ca. samme mængde gødning og vanding. Resultatet var ca. samme mængde kartofler. Lidt mindre fra toppen fra spireposen, men det kan jo ikke afgøres ud fra en top. Der skal vejes ved de kommende optagninger, men det var der ikke tid midt i, at der blev lavet pinsefrokost.

Der var også ca. lige meget under Sofia og Annabel, som var sat samtidig under plast på friland. Lidt flere under Annabel, men den var også lidt bedre forspiret. Og netop den forskellige grad af forspiring gør det lidt vanskeligt at sammenligne. Men Annabel giver i hvert fald tidlige kartofler. Nu skal vi lige sammenligne smag, inden jeg afgør, om jeg næste år skal have Sofia som tidlig kartoffel. Snart kommer Rød Amerikaner også – den er sat lidt senere, og endnu en uge efter kommer også Minea og blander sig i kappestriden om at blive næste års tidlige kartoffelsort – eller måske skal vi have flere.

En skålfuld kartofler til pinsefrokost er belønningen for mange timers af- og tildækning af de to drivtunneler. Foråret har været koldt, og der har været henholdsvis plast og senere fiberdug over helt frem til midt i maj. Og mange nætter har der været dækket pressening over om natten.

Vi begynder at spise af de nye kartofler for alvor næste weekend. Jeg har lige en posefuld købte nye kartofler, der skal spises først. Så snart jorden er varm nok, kan jeg begynde at så bønner, hvor jeg tager kartofler op. Det giver to fulde afgrøder på et bed.

Læs mere om:

Der er skrevet 2 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind