Nye kartofler

Det er altid spændende at vippe den første top kartofler op – hvor store er de, hvor mange er der?

700 g nye kartofler

700 g nye kartofler – her er for 35 kr kartofler. Og så er kiloprisen op til Bededagsferien på 50 kr kiloet ikke engang for økologisk dyrkede kartofler.

Højde på kartoffeltop

Der er forskel på højden på kartoffeltoppen i højre og venstre side af billedet. Til højre for den røde mælde står kartofler forkultiveret i spireposer, til venstre for står kartofler sat samme dag som de forkultiverede blev plantet ud.

Spirepose klar til at sætte

Kartoflernes rødder beskadiges, når de sættes. Næste år vil jeg afprøve at sætte dem, så snart kartoflerne er på vej op. Men det er jo ikke sikkert, at jord og vejr er klar…

Nye kartofler – en god forretning

Karna Maj, 22. maj 2011

I dag skulle det være: nye kartofler med smør og persille og frikadeller. Det er en tradition, at de nye kartofler serveres i den menu. Der var også en god håndfuld asparges til deling. Mere forår kan man næsten ikke forlange den 22. maj.

Jeg gravede 4 toppe kartofler op – heraf havde den ene været gravet op for 14 dage siden og der var pillet 4 ret små kartofler af til prøvespisning. Det blev ialt til 700 g kartofler.

Prisen for nye danske kartofler er lige nu 50 kr kiloet. Med andre ord kartofler for 35 kr. De er dyrket på en halv kvadratmeter. Og jeg planter nu efterårsspidskål af sorten Filderkraut ud og kan høste 3 stk på en kvadratmeter til efteråret. Det vil sige miimum 100 kr grønsager på en kvadratmeter.

Kartoflerne er sat til spiring 20. marts i kompost i spireposer indenfor. De stod ved 20° til de kom op, derefter 10–12°. De blev plantet ud under fiberdug den 4. april i en jord, som var varmet op under klar plast, der blev lagt over først i marts. De har stået under fiberdug til få dage før høst.

Det er andet år, jeg bruger spireposer og får lidt tidligere kartofler. Men kartofler i april, som man lover i reklamen for spireposer, det har jeg stadig til gode.

Forkultivering i spireposer har nu to år i træk givet mindre planter sammenlignet med kartofler sat direkte i jorden under fiberdug. I år blev der sat kartofler direkte samme dag, som de forkultiverede blev plantet ud. Sidste år viste det sig, at udbyttet var højere på de direkte satte kartofler. Jeg vil næste år prøve at plante kartoflerne ud, så snart de viser sig over jorden i spireposerne. Dels bliver rødderne måske begrænset i udviklingen af den begrænsede jordmængde, dels var der mange rødder uden for posen, og de blev jo beskadiget ved udplantningen.

Der er skrevet 11 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind