Der er stadig enkelte efterårshindbær.
De små æbler fik lov til at blive på træerne, da jeg plukkede ned. Så er et lidt til fuglene – og til min havetur.
Malurtens grå blade synes jeg er utrolig dekorative, så den blive klippet ned flere gange hen over sæsonen for at få et nyt hold blade.
En af de skorzonerrødder, som jeg ikke nåede at bruge i foråret, er nu gået i blomst og står med små gule sole og lyser op. Det er helt uden for nummer – den blomstrer normalt i maj/juni.
Der er en enkelt Verbena bonariensis, som endnu står med lilla blomster. De andre har frøstande.
Jeg har en Coteneaster ‘Brændkjær’, som står med helt utrolige høstfarver lige nu og røde bær. Men et af bladene er helt speciel. Hvad mon forklaringen er?
Frosten har endnu ikke været i haven, så endnu blomstrer hjulkronerne. Men de er i stærkt forfald.
Det er noget rod, at jeg ikke fik givet de flotte chrysantemum en ordenlig pæl i stedet for bambuspinde. Det er synd for de smukke blomster.
Heldigvis er de flotte nok, når de bliver plukket til en buket til spisebordet.
Jeg nyder at gå en havetur og leve med i forfaldet her i november – også smagsmæssigt.
Nu er efterårshindbærrene meget få, små og lidt sure, og mange er angrebet skimmel. Men så har jeg heldigvis ladet de små æbler sidde på træerne. De er rigtig dejlige – sprøde og kolde. Jeg kan godt lide at spise æbler på turen rundt i haven på en kold dag.
Og når æblerne på træerne er spist af fugle og mennesker, så må jeg nøjes med at hente et i æblekasserne. Jeg tror der lige nu er 17 kasser tilbage. De tre kasser er Filippa, som skal koges til æblemos og i fryseren, for i år holder de sig ikke meget længere.
Det meste af mit havearbejde her i november er at høste afgrøder i køkkenhaven og grønsagsmarken. Her er lige nu overflod af rigtig mange grønsager: porrer, bladselleri, selleri (men små i år), pastinak, persillerod, gulerod, knudekål, spidskål, hvidkål, savojkål, rødkål, spinat, salat, dild, persille, bladbede. Desuden lidt tomater af Favorita i drivhuset, og flerårige krydderurter som salvie, laurbær, timian og rosmarin. I carporten er der løg og kartofler. Så det er billigt at lave mad i øjeblikket.
Jeg har endnu det hele stående på roden, så der er med mellemrum også lidt arbejde med at dække fiberdug over bladselleri, spinat, salat og hovedkål, når der er risiko for nattefrost. Men heller ikke i nat blev det frost, så i formiddag kunne jeg dække af igen. Og så kan jeg glæde mig over at sommerblomsterne står der endnu, og jeg stadig kan høste dejlig dild og den fineste grønne salat.
Sommerblomsterne er i forfald, men en del står stadig fint grønne og med lidt blomster hist og pist, selv om de efter sommerlig standard er små og grimme. Men i november er man taknemlig for meget mindre.
Jeg købte i foråret nogle stiklinger af en storblomstret chrysantemum, og den står rigtig flot lige nu. Det vil sige den ligger ned, for jeg havde ikke fået sat en god nok opbinding til at holde planterne i lodret med de store tunge hoveder. Men jeg nyder de smukke blomster. Den skal helt sikkert formeres til næste år, så der bliver til mange novemberbuketter. Jeg tror, at den vil kunne blomstre helt ind i december. Måske blomster til jul, hvis den flyttes i drivhus? Jeg er lidt standhaftig med ikke at købe sprøjtede blomsterbuketter, så egne blomster i november ville være godt.
Sorten hedder Avignon og er købt hos Virkelyst Gartneri, hvor de har en del efterårsblomstrende frilandschrysantemum. Jeg har ikke knoppet den ud, men knebet topskuddet af, så hver stikling har sat mange blomster, som alligevel er blevet store. Deres blomstringstid opgives til oktober, måske er mine senere, fordi de er placeret, så de her i efteråret kun får morgensol.
Der er skrevet 9 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.
Indtast venligst den e-mailadresse, som du er oprettet med her på siden, og klik på Opret ny adgangskode. Vi sender dig derefter en e-mail-besked med instrukser.
Du er ikke logget ind. Log ind