Et bjerg af Borlottobønner klar til at bælge i morgensolen i haven efter morgenmaden.
Det er næsten spændende at åbne en bælg og se, hvordan frøene ser ud. De er så flotte. Hvis de er høstet lidt for unge, er farven ikke helt rød. Senere går den over mod det lilla. Desværre forsvinder farven ved kogning næsten.
Purpiat bønner nippet og klar til blanchering.
Nyhøstede Processor bønneplanter til tørring til frø.
Purpiat bønneplanterne har hængt til tørre her en uges tid under tagudhænget.
Maxi bærer bønnerne højt hævet over bladene, så her kommer altid andet hold bønner helt af sig selv. En god sort, når børnene skal være med til at plukke.
En fin høst, men man kan ikke holde en timeløn i forhold til tørrede købte bønner. Men friske bønner er i en klasse for sig.
Alle bønner udvikler frø, hvis de får lov til at sidde. Her frø i nogle glemte bælge af Purpiat.
Snitbønner er mine foretrukne bønner – der er mad i dem og de er meget anvendlige i supper, stuvninger, tomatsovs, supper og salater.
Purpiat mister som alle andre purpurbønner den lilla farve ved kogning. Her blancherede bønner klar til frysning.
Kan affald bliver flottere? Det gode ved at bælge udenfor er, at man bare kan droppe bælgene og så samle op bagefter. De blev til jorddække under spidskålene.
Søndagen stod i bønnernes tegn – lige fra morgenstunden af, da der skulle bælges Borlottobønner og nippes bønner til blanchering og nedfrysning.
Egentlig startede det allerede lørdag, hvor jeg høstede de sidste bønneplanter til frø. Det var denne gang Borlotto og Processor. Under tagudhænget hænger allerede Helios, Maxi, Nassau og Purpiat til tørre til frø. Lige nu går der mange timer med at høste frø – men det sparer også mange penge i frøindkøb. I weekenden har jeg desuden høstet frø af sommerblomster, glatbladet persille og kruspersille, bladbede og rød bladselleri.
Da de udvalgte bønneplanter til frø var taget op, plukkede jeg alle de Borlotto bønner, som kunne rives af – bælgen er så blød, at man kan rive den over i stedet for at plukke den af. Det er sammen med den røde farve tegn på tilpas modenhed til brug som friske frø. Og det er svært af bælge hårde bælge. Man kan også bruge de lidt mere afmodnede, som er lilla på vej mod brunlig, men de er ved at tørre og kræver lidt længere kogning.
Både i haven og i marken er der masser af nye friske bønner af alle sorter. I haven har jeg høstet af tredje såning (sået først i juli) siden sidst i august. I marken er det ved at være de første nye bønner i tredje såning (sået sidst i juli) – de er sået lidt for sent, men med et godt efterår, så når vi at få lidt bønner her. Hvis ellers ikke rådyrene æder dem i større omfang end nu, hvor de æder toppen af. Julesalaten har de ædt 2/3 af toppen af – det er deres foretrukne lige nu.
Rådyrene skal ellers have takken for at have mindet mig om metoden til at få andet hold bønner på hovedafgrøden sået sidst i maj. Jeg brugte den for mange år siden, men har så åbenbart glemt den igen. De spiste nemlig toppen af Processor bønneplanterne og jeg kunne se, at når der kom lys ned, så voksede der nye skud frem med nyt hold blomster. Så da det var slut med bønnehøsten, hev jeg de ældste topblade af alle bønneplanterne i marken. Og nu høster vi andet hold bønner på samme planter. Og det bliver måske 30% af udbyttet i første omgang. Heldigvis vokser bønnerne langsomt på denne årstid, og vi spiser mange hver dag i begge familier, og så kommer der lidt i fryseren.
Bønnesæsonen er jo snart slut, så det er med at nyde dem lige nu. Efter min mening er bønner allerbedst lige nu, hvor de vokser langsomt.
Det blev til tre skåle Borlottobønner, så selvfølgelig stod den på en portion chili con carne til aften, selv om det egentligt er lidt for tidligt endnu til den slags retter, når der er så meget lækket grønt ude i haven. De resterende 2 kg kom i fryseren i mindre portioner – det er så let, da de ikke skal blancheres.
Der er nok næsten lige så mange bønner på vej i 2 rækker af 8 m. Jeg har desuden i juli to gange plukket fine grønne snitbønner i rækkerne til frysning – undtagen på planterne til frø. Så jeg er tilfreds med udbyttet.
Jeg overvejer næste år at satse på en række mere, og så udelukkende dyrke den til frø. Det er jo god selvforsyning – og måske kan jeg så satse på at tørre en del af dem, når jeg ikke plukker de først ansatte af grønne. Fryseren er ret fuld på det her tidspunkt af året.
Der er skrevet 10 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.
Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.
Du er ikke logget ind. Log ind