Opvandet jord trækker

Det tørre bed med jordbrokker blev jævnet lidt efter hakning og vandet og derpå dækket med plast.

Fugtig jord under plastdækket

Jorden er nu gennemvåd, og brokkerne er blevet til blød jord.

Jorden kan kultiveres

Jorden er nu lige til at kultivere – den er faktisk lidt for våd. Jeg gav den lige lidt mere end de 10 l pr. m². Men måske er det ok om nogle timer. Der skal plantes små blomkålsplanter i bedet.

Hvid plast over persillerodsbed

Forsøg med at dække såede persillerødder med hvid plast, så jorden ikke når at tørre ud. Heldigvis er der sået så tidligt, at jeg kan nå at så om i maj, hvis det ikke lykkes.

Jordbrokker og spireproblemer

Karna Maj, 26. april 2011

Lige nu er det tørre og solrige vejr både et gode og en udfordring – set fra køkkenhaven. Jeg har virkelig styr på ukrudtet i køkkenhaven og på gangene lige nu. Men det ærgrer mig, at forårsblomsterne visner så hurtigt.

En af de store fordele er ved det tørre forårsvejr er, at min lerjord er fin at bearbejde, hvor der ligger et tyndt lag jorddække på bedene. Her er der stadig fugtig jord lige under dækket, og kultivatoren kan lige sættes i, og jorden er også fin, hvis den skal løsnes med gravegreben.

Men i går skulle jeg rydde et udækket bed med masser af uønsket plantevækst. Lerjorden var hård som beton i de øverste 4–5 cm. Det blev til lerbrokker. Jeg besluttede, at jeg hellere ville have en dejlig cykeltur i den lysegrønne bøgeskov og på diget langs Østersøen end at bekæmpe lerbrokker. I dag er der den fineste jord lige til at kultivere. Hemmeligheden er 10 l vand pr. m² og så plastdække over et døgns tid.

Såning af persillerødder er en af helt store udfordringer i min have. Jeg har i år satset hele butikken af såede persillerødder og har dækket bedet med hvid plast. Og hvorfor nu det? Jo, jeg havde set vejrudsigten og kunne se, at det var yderst tvivlsomt, om der ville komme regn foreløbig. Persillerodsfrø har en spiretid på 16–28 dage, og jeg har altid problemer med at få persillerødder til at spire ordentligt. De første dage var jeg lidt nervøs for, om der ville blive for varmt under den hvide plast, men selv på de rigtig varme dage i påsken med fuld sol fra morgen til aften, har temperaturen i de øverste cm af jorden ikke været over 23° C og nattemperaturen har været ca. 10° C. Men i eftermiddag er jeg godt nok lidt bekymret, for nu er temperaturen oppe på 25° C, og er dermed lige på den anden side af den bedste spiretemperatur, og jeg har måttet fjerne plasten nogle timer. Til gengæld ser det ud til lidt skyet fra torsdag/fredag og måske lidt regnbyger inden for den næste uges tid. Det er ikke let at være haveejer.

Med mindre der er en eller anden faktor, som jeg ikke har forudset, så regner jeg med at de spirer uden problemer på ca. 16 dage. Hvis der er nogen her på Havelyst, som har erfaring med spiring på friland under hvid plast, så vil jeg gerne have en kommentar med jeres erfaringer.

Persille er en anden udfordring – men her plejer det at hjælpe at så tidligt. Kimplanterne kan jeg se nu, men det er lidt spredt spiring i rækkerne, synes jeg. Derfor får de selvsåede persilleplanter lov til at stå i det kommende porrebed indtil videre. De kan jo altid flyttes hen i persillerækkerne. Men det er kun bredbladet persille, jeg har selvsåede kimplanter af i år. Når jeg tager eget persillefrø, kan jeg jo kun lade planter af den sort gå i blomst til frø det pågældende år. I år skal der tages frø af Christiansøpersillen, og næste år af kruspersillen. Gad vide om persillefrøene kan holde spireevnen i 3 år? Hidtil har jeg kun haft to år mellem, at jeg tog nye frø af de to sorter. Men så kom Chritiansøpersillen til sidste år, og den kan skal jeg til Christiansø for at hente nye frø af, så den har lige 1. prioritet i år til frøsamling.

Til gengæld vokser kartofler og løg godt – der er stadig fugtighed nedad. De store kartofler under fiberdug fik dog en gang vand i går. Det samme gjorde bedet med mine zittauerløg, som blev sat i efteråret. De skal jo give tidlige løg, så de fik lige en gang nældevand som kosttilskud. Spinaten klarer det fint og er ved at sætte rigtige blade. De tidligt såede gulerødder (28. marts) står i fine rækker under fiberdug, og i rækkerne er radiserne begyndt at svulme. De skal høstes, så snart de er store nok, så gulerødderne kan få al pladsen.

Der er skrevet 7 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind