Når jeg ser dette dejlige billede fra juli, bliver jeg lidt trist, for det var dejligt med lys, luft til grønsagerne og udsigt over markerne.

Gulerodsglæde

Kathrine elsker at trække gulerødder op af jorden – her i 2007.

Græskardyrkning i det her omfang bliver der ikke plads til hjemme i min egen have – her bliver det et forsøg på græskar under majsene.

Selv om rosenkålene var overdækket med jordbærnet, så endte rosenkålene i maven på en flok rådyr i stedet for i vores gryder. Det er lidt surt, når man har brugt mange timer og ikke mindst kræfter på dyrkningen.

Jeg har nedlagt grønsagsmarken

Karna Maj, 11. april 2010

Det har ikke været en let beslutning, og jeg har været et halvt år om at træffe den. De mange ekstra kvadratmeter har givet mig mulighed for de sidste fire år at dyrke alle de grønsager, jeg havde lyst til. Og det har været virkeligt sjovt. Og også hyggeligt for Ole, Gitte og børnene er ofte kommet ud og se til dyrkningen, og de nydt de mange grønsager, som de kunne gå ud og hente. Børnene har hjulpet med at bære vand, grave gulerødder op, høste løg, fundet biller og larver, plukket blomster osv. Det vil jeg virkelig savne, men vi ses jo alligevel.

Men beslutningen er truffet, jeg har simpelthen ikke fysik til at dyrke både haven herhjemme på 1300 m² og en grønsagsmark på 1400 m². Jeg skulle gerne dyrke have i rigtig mange år fremover, så jeg skal ikke overanstrenge muskler og led, som jeg gjorde sidste sommer. Det endte med en meget langvarig inflamation i venstre lår – den er heldigvis væk nu. I den forbindelse fik jeg konstateret begyndende, men ikke alvorlig slidtage i hofter og bækken. Disse fakta var jeg nødt til at forholde mig til – og med blødende hjerte nedlægge min grønsagsmark. Måske er det lidt lettere netop nu at nedlægge den, for rådyrene spiste rub og stub af alle mine kål i vinter. Og netop gode muligheder for at dyrke kål var en af de mange grunde til at have ekstra plads.

Nu er jeg gået i gang med at intensivere dyrkningen af min ca. 400 m² store grønsagshave herhjemme. Den har de seneste somre stået lidt i skyggen af grønsagsmarken. Vi skal jo helst ikke ud og købe alt for mange grønsager til vinter.

En af de ting, som kommer til at ske til næste vinter er fældningen af to af havens store træer. Det gamle gråpæretræ er så godt som gået ud, og her kan der blive 30m2 gode grønsagsbede med sol hele dagen. Det andet træ er et meget højt og stort æbletræ, som vi ikke bruger æblerne fra. Det tager solen fra grønsagshaven 1–2 timer tidligere om eftermiddagen, så det må også væk. Her kan der også blive ca. 20 m² gode grønsagsbede.

Årene med grønsagsmarken har lært mig, at lys og luft er vigtigere for grønsagernes trivsel end læ, hvis det da ikke lige er stangbønner og tomater. Jeg har tydeligt kunnet se forskellen, når jeg plantede og såede nøjagtig de samme planter i grønsagsmarken og i min have herhjemme. Derfor skal der skaffes mere ys og luft til min grønsagshave fremover.

Der er skrevet 22 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind