Gæring af tomatfrø

Her står glas med tomatpulp til gæring, så frøene kan blive frigjort fra pulpen og synke til bunds. Glassene bliver rystet nogle gange om dagen. For ikke at glemme det, står de på mit køkkenbord lige foran vinduet.

I år har jeg taget nye frø af alle tomatsorter

Karna Maj, 13. september 2015

I år tager jeg ingen chancer, der bliver taget nye frø af alle fem tomatsorter.

I foråret var der krise – der var to tomatsorter, der ikke ville spire. Favorita og Toftegårds miniblomme, som jeg selv tager frø af og har gjort det i mange år. Favorita blev dog fornyet for et par år siden – der står på posen, at det er en F1. Og tomaterne blev da også større fra de nyindkøbte frø, men smagen var den samme

Frøene var fra 2013, og det burde ikke være et problem. Jeg har fået 10 år gamle tomatfrø til at spire. Jeg havde åbenbart glemt at tage frø af dem i 2014. Jeg såede i to omgange – tænkte at det havde noget med såjorden at gøre. Men de to andre sorter spirede fint. Så blev der købt et brev Favorita, og de spirede fint, men der var kun 5 frø i posen.

Jeg begyndte at spireteste og dryssede hundresvis af frø af de to sorter fra poserne fra 2013 bredt ud på en stor tallerken. Ingen spirede. Underligt, for frøene havde ligget sammen med alle andre frø, som spirede fint.

Så kom et ældre hold frø frem fra tidligere år, og her spirede et hold Favorita. Men stadig ingen spiring på en tallerken med masser af frø af Toftegaards miniblomme, men frøene var også fra 2008. Nu var det alvorligt. Men endelig spirede to planter, og de blev forsigtigt plantet i to potter og nurset. På det tidspunkt var vi i begyndelsen af april. De to planter er nu kæmpestore og giver masser af tomater. Så i sidste ende reddede jeg min tomatsort.

Så nu tages der ingen chancer. Når frøene er helt tørre, kommer jeg lidt af hver tomatsort i fryseren, mens resten opbevares, som jeg plejer.

Læs mere om:

Der er skrevet 9 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind