Næste weekend kan der nok trækkes lidt små stilke – mon ikke?
Rødløg sættes med lidt god afstand, da jeg gerne vil have store rødløg, som kan deles i kvarter til at bage sammen med rodfrugter.
Hvor er det herligt at komme i gang i køkkenhaven. Purløg, rabarber og persille vokser stille og roligt. Jeg har nu pillet persille to gange. Og snart er der purløg, men lige nu kommer det grønne drys fra ramsløgblade, som vokser vildt i store mængder under en del af hasselhækken.
Det er et helt ekstraordinært forår i år: Min lerjord er fin at bearbejde, og det betyder, at jeg kan komme i gang meget tidligere end normalt. Og det vover jeg så, efter at jeg har kigget på langtidsvejrudsigten for april. Lidt naivt måske.
Løgene er sat
Jeg har vist aldrig før fået sat løg i de første aprilsdage. Men i år havde jeg allerede sidst i marts fået løsnet alle løgbede og givet dem kompost. Udsigten de næste 14 dage lyder på nul nattefrost. Så hvorfor skulle jeg vente?
Nu er alle rødløg, zittauerløg og skalotteløg lagt.
Kartofler på vej i jorden
Der er kommet 12 kartofler i jorden i den ene ende af det opvarmede kartoffelbed for nogle dage siden. Og en af de kommende dage skal de 30 forkultiverede kartofler sættes ud i resten af bedet. De står med 6–7 cm høj top i vindueskarmen ovenpå, hvor er ikke er varme på. Så de vil ikke få et chok ved at blive sat ud i jorden, som er min. 10 varm selv om morgenen. Der skal lige sættes vækstbuer op og gøre klar. Måske skulle de til afhærdning i drivhuset et par dage.
Det andet plastoverdækkede bed til tidlige kartofler er blevet gravet, kultiveret og tilført kompost. Her skal der en af dagene også sættes tidlige kartofler – jeg har et hold knap så forspirede Sofia og desuden min sommersort Annabel, som er mere end godt forspiret.
Spinat, persille og tidlige gulerødder er sået
Det er snart en uge siden, at der er blevet sået to bede til med tidlig spinat. De er sået i de bede, hvor der skal plantes knoldselleri ud først i juni. Det ene er dækket med plast, så her går jeg og holder øje med, at jorden ikke bliver for varm.
Jeg har også sået 4 rækker persille, 2 bredbladet og 2 kruset. Jo tidligere de bliver sået, jo bedre plejer de at spire.
Tidlige gulerødder venter vi altid på med længsel, så her er sået et langt bed med 5 rækker gulerødder af forskellige sorter. Der er lige nu plast over fra jorden blev varmet op inden såning, så her er også temperaturovervågning, og der skal snart sættes buer med fiberdug op i stedet for.
Overvintrede kål
Jeg har omkring 1. august sidste år sået tre tidligere løgbede til med kål til overvintring. I blomkålsbedet er alle planter ødelagt af vinteren, mens der i de to bede med hovedkål er ca. 70% af kålene intakte, og de er begyndt at vokse. Planterne er dog noget små – i år må jeg vist forkultivere og plante ud. Men måske bliver der trods alt pæne hoveder – jeg er spændt på forsøget.
Tidlige jordbær
Jordbærplanterne har klaret vinteren godt, og jeg besluttede i går, at sætte fiberdug over 1. års jordbærrene og se, om jeg kan få dem til at give lidt tidligere bær, så sæsonen bliver længere. Jeg har to bede med 2. års jordbær i år.
Såning i drivhuset
I dag har jeg i flere timer sået frø i kasser. Kål, porrer, forårsløg, pibeløg, basilikum, salat og en masse sommerblomster. Det tager virkelig lang tid, når der er mange sorter. I år har jeg ekstra mange sorter til afprøvning af porrer og spidskål (både sommer og efterårssorter, grønne og røde). Jeg har også købt blomkål i mange farver, men det fortrød jeg lidt, da jeg fandt ud af, at der kun er 10–15 frø i en pose. Så meget er farverne nu ikke værd. Men prøves skal det jo lige.
Knas med sædskiftet
Jeg lavede et fint 7 årigt sædskifte sidste år og delte havens bede op i 7 lige store dele. Troede jeg. Men nu kan jeg se, at skifterne B og C sidste år var mindre end de andre. Heldigvis får jeg mere køkkenhave til at regulere det med, når jeg får ryddet buskene, som har stået under det store gamle gråpæretræ, der faldt for saven her i vinter.
Jeg måtte også lige lave en byttehandel, da mit bed til tidlige kartofler skulle være, hvor de tidlige gulerødder var sidste år. Men her havde jeg – uden at tænke i sædskifteplaner – lavet nedkuling af selleri og knudekål, og de ligger jo stadig i fin form under et tykt lag isolerende ålegræs/tang. Det er lidt sjovt lige at kunne stikke hånden ned igennem og tage en stor fin selleri op. Men grønsagskulen skal altså lægges i et bed, hvor jeg skal sent i gang det følgende efterår. Det må jeg huske.
Der er skrevet 23 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.
Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.
Du er ikke logget ind. Log ind