Det er smukt, men alt for koldt.

Rosenkålen kan heldigvis tåle en del frost, da jeg kun dyrker vinterhårdføre sorter. Men fryser jorden først i dybden eller bliver det blæsevejr og frost samtidig, kan de tage skade.

Italiensk arum i frostvejr

Den italienske arum lægger sig pladask ned, når det bliver frostvejr – og når det igen er tø, står den strunk med de store grønne blade. Mon der ikke er nogen, som har overvejet at gensplejse den egenskab ind i salat og andre frostfølsomme planter? De har jo så travlt med at forbedre naturen.

Fredsholmskoven

Et gravet vandhul, men nu ser det snart helt naturligt ud. I baggrunden Nakskov by. Her cykler vi tit ud og ned til vandet.

Cykelsti på diget ved Albuen

Her har vi frit udsyn over fjord og marker. Diget ved Albuen med en dejlig cykelvej. Anlagt med støtte fra EU – det bedste jeg har fået fra den kant.

Her er lige et billede, som jeg har taget af en poppelrose, som får mit humør til at stige adskillige grader hver gang, jeg cykler forbi. Sidste vinter stod den med blomster næsten hele vinteren. Det her billede er fra 18. december.

Frosten som modstander

Karna Maj, 1. januar 2009

Årets første dag har været rigtig dejligt med tørt og klart vejr og sol. Og heldigvis med temperaturer lige over frysepunktet.

Jeg er nemlig ikke vild med frostvejr – det truer mine grønsager på friland og dermed min fødevareforsyning. Får vi først dagsfrost, så har jeg ingen steder i udhusene, som er frostfri.

Kartoflerne er allerede flyttet ind i et værelse ovnpå – heldigt at vi nu har den mulighed. Vi tog nemlig den gennemgribende beslutning i sommer at smide et oliefyr ud og prøve tilværelsen med to kakkelovne i stedet for. Radiatorerne er blevet fyldt med frostvæske og bevaret, så vi hurtigt kan genetablere det, hvis vi ombestemmer os på et tidspunkt. Det har så givet et godt koldt rum, hvor vi kan flytte æbler, georgineknolde m.m. ind, hvis det bliver nødvendigt. Det havde vi faktisk ikke før, for da skulle alle radiatorer køre lidt, for at rørene ikke skulle fryse.

De fleste af mine afgrøder står ude i haven og på marken. Rodfrugterne er under dække, men de er ikke dækket med et meget tykt lag halm, så vi skal helst ikke have en fimbulvinter. Jeg har de senest år dækket mindre og mindre, da vintrene jo har været lunere år for år. Så lige nu følger jeg vejrudsigterne intenst. Og det ser ikke godt ud. Mine rodfrugter skal bare ikke fryse derude. Og det er ikke rart at sidde herinde ved kakkelovnen og vide, at jeg ikke kan gøre hverken fra eller til derude.

Mine bladselleri var allerede i går ødelagt af frost, selvom de har været dækket med to lag fiberdug. De skulle have været taget ind et par dage tidligere, men da var jeg syg. Det ærgrer mig i den grad, for der var stadig mange tilbage – og jeg elsker salat med bladselleri.

Nå, ikke mere tuderi. Det var fint vejr at cykle i, og vi har her på årets første dag fået alle tiders dejlige cykeltur på diget langs Nakskov Fjord og har set musvåger og hørt sangsvaner. Fjorden er allerede begyndt at fryse til i vigene, så ænder og gæs ligger længere ude nu. Forhåbentlig får vi ikke en isvinter, for så får jeg et sent forår her i forhold til normalt.

Læs mere om:

Der er skrevet 6 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind