Bønnebed på 120 cm bredde

Normalt har jeg 3–4 rækker bønner på 110–120 bredt bed. Men altid synes jeg, at yderrækkerne bliver de bedste planter og med det højeste udbytte.

Bede på 120 cm bredde

Bredden på insektnet er indkøbt til 120 cm brede bede, så det er et problem, hvis bedene skal være smallere. Fiberdug kan fås i flere bredder.

Erfaringer med smallere bede end 110–120 cm?

Karna Maj, 10. januar 2016

Jeg overvejer lige nu at flytte en gang midt gennem nogle bede, så der bliver lange bede i stedet for mindre på hver side af gangen. Det skal gøre det lettere at bruge hjulhakken, lettere at dække med fiberdug/insektnet i lange stykker, og endelig flyttes gangarealet fra sol til skygge og giver dermed bedre dyrkningsjord. Skyggen er kommet på grund af at æbletræer bliver højere med tiden.

I den forbindelse overvejer jeg også bredden på bedene.

De fleste af mine bede har en bredde på 110–120 cm. Men nu overvejer jeg at prøve med smallere bede, måske helt ned til 75–80 cm, hvor der f.eks. vil være plads tll to rækker kål, 2 rækker bønner, 3 rækker gulerødder, 2 rækker bønner.

Jeg overvejer det især fordi jeg har svært ved at så og plante i midten af bedet – og mine knæ kan ikke tåle, at jeg ligger på knæ ret tit.

Men jeg har også en ide om, at planterne måske bliver mere trivelige – jeg synes tit, at jeg oplever, at midterrækken i hovedkål og majs ikke giver så godt et udbytte. Hvis nu der var 3o cm gang areal mellem disse bede, ville det give 45 cm mellem mellem de to afgrøderækker og 60 cm mellem yderste rækker på to nabobede. Et 120 cm bredt bed med yderrækkerne 15 cm inde giver også en rækkeafstand på 45 cm, men midterrækken får 45 cm til begge sider, mens yderækkerne få 60 cm afstand til rækken i nabobedet.

I mod det taler de endnu flere bede, som skal overdækkes med insektnet – og mine dyre net og elrør jo indkøbt til 120 cm bede, og nettet er ikke bredt nok til to smalle bede 75+30+75 cm, så det kan nå over 2 bede, når planterne er fuldt udvoksede. Og så bliver der mere gangareal i forhold til dyrket areal.

Er der nogen, som har erfaring med at dyrke i ret smalle bede?

Læs mere om:

Der er skrevet 19 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind