Kan man mon plante jordbærplanter ud i oktober? Jeg ved det ikke, men nu bliver det afprøvet. Og så må frosten godt holde sig væk rigtig længe.
Det gamle jordbærbed er blevet ordnet og har fået et lag kompost. Og to nye bede med jordbær er plantet til. Aspargesbedet til højre har fået et lag ålegræs. Bagerst i bedet er der stadig net over vindruerne, så solsortene ikke æder dem.
Det er det rene kaos i denne del af køkkenhaven, men rosenkålen og kålplanterne, som skal give lilla blomkål i april, står rigtig fint. Her skal der virkelig ryddes op.
Æbletræer er noget af det mest driftsikre. Her sidder masser af gode Jonagold og modner – de sidder klippefast på grenen stadigvæk. Palmekålene bliver sikkert fine, når de vokser til her i efteråret.
Grøntsagsmarken ser egenligt fin ud – på afstand. Trods tørken er rodfrugter minus selleri store og flotte. Og nu hvor vi har fået regn, kommer bladselleri, porrer og kål i god vækst. Forrest arealet med vintergræskar.
Hvor er det dejligt igen at komme i jorden. Jeg har de sidste dage løsnet, kultiveret og revet et mindre antal bede – og hvor har jeg nydt det.
Jeg har i godt to måneder ikke været i jorden, bortset fra at grave kartofler op. Dels har jeg ikke kunnet – jeg faldt ned fra toppen af en trappestige sidst i juni, da jeg plukkede kirsebær, og fik en skulderskade. Desuden har der været to måneders tørke her på Vestlolland – først var jorden så hård, at man ikke kunne bearbejde den, senere blev den som sand, så jeg kunne grave kartoflerne op med fingrene. Så er lerjord virkelig tør.
Men nu har vi endelig fået mange mm regn, jorden er fugtig et stykke ned, og min skulder og overarm har det nu så godt, at jeg så småt kan gå i haven igen.
Jeg tror, at jeg for første gang virkelig har lyst til at rydde op i min efterårshave i år. Jeg glæder mig så meget til at kunne lave noget igen. Haven trænger også til en ordentlig tur, men det var held i uheld, at tørken kom og sørgede for at ukrudtet hverken kunne spire eller gro, for ellers havde det været helt uoverskueligt nu.
Til gengæld har jeg med lidt hjælp fået høstet afgrøderne – de er blevet frosset, tørret, syltet og puttet i kasser til senere brug. Den anden dag høstede jeg chilier – der er mere end rigeligt til et års forbrug.
Men to måneder uden at få gjort det nødvendige i en køkkenhave har konsekvenser. Jeg har ikke fået efterårssået spinat, salat og persille, så det vil hævne sig til foråret, hvor vi vil mangle de helt tidlige afgrøder. Der er heller ikke blevet sået dild til efterårshøst til fryser. Så nu må der ekstra persille i i stedet for.
Det værste var jordbærbedene, hvor der ikke var blevet hakket og plantet nye ud. Herhjemme har jeg nu fået lavet to nye bede og plantet jordbærplanter her, og det gamle bed er ordnet. Men plante jordbær først i oktober, det er jo vildt – vil de nå at gro godt nok fast, så frosten ikke skubber dem op, og vil de overhovedet blive store nok til at give jordbær af betydning næste sommer? Jeg ved det ikke, men det er det bedste, jeg kan forsøge.
I marken skulle de toårs have været ryddet og givet plads til at sætte hvidløg. Her har jeg måttet finde en alternativ plads til hvidløgene, så sædskiftet ikke ødelægges. I marken satser jeg nu på at hakke mig frem til nogle nye rækker i mellem de gamle rækker – her er 1 m afstand mellem rækkerne, så det kan nok godt lade sig gøre, og trods to måneders tørke, så står der faktisk nogle fine planter. Jeg vil så grave de gamle op. På vestsiden af rækkerne med de etårs planter kan jeg vist også hakke/plante mig frem til en ny række, måske ikke snorlige, men det lever vi med. Bare vi får masser af jordbær, så der også bliver til fryseren og syltetøj. Vi har lige spist jordbærgrød i dag – en fin dessert i oktober. Og så blev der plads til 5 poser sveskeblommer i fryseren.
Der er skrevet 10 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.
Indtast venligst den e-mailadresse, som du er oprettet med her på siden, og klik på Opret ny adgangskode. Vi sender dig derefter en e-mail-besked med instrukser.
Du er ikke logget ind. Log ind