Løghøst 2010

Her er hele høsten af hvidløg, zittauerløg og rødløg.

Endelig er løgene tørre

Karna Maj, 23. september 2010

Løghøsten er ved at slutte – nu skal de bare lige have den sidste dag i solen, og så skal de ind.

Jeg har aldrig haft så besværlig en løghøst som i år, da stort set alle løg har været angrebet af løgskimmel. Det værste er, at det er selvforskyldt – jeg brugte egne sætteløg af skalotteløg. Det har jeg gjort i mange år, men sidste år var der lidt løgskimmel i marken, men det havde jeg da glemt alt om i det travle forår.

Hvis august havde været mindre regnrig og fugtig, var det gået lettere, men løgene har haft svært ved at blive helt tørre, og tirsdag måtte jeg sortere alle, og hvor løghalsen ikke var gennemtør, måtte jeg hive et til to lag af oppe i løghals og den øverste del for at finde de løg, som var ved at blive angrebet på selve løget og for at sikre en hurtig tørring – jeg kunne se, at der kun var tre gode septemberdage med sol og lidt blæst til det, inden det regner igen. Halvdelen var fint tørre, resten er efterset og lagt i et lag i kasser med huller i bunden. Der blev kasseret ca. 40 løg. Hvidløgene var fine.

På billedet kan man se hele høsten – undtagen kassen med nogle meget små skalotteløg, som jeg reddede ved at tage dem tidligt op i juli og tørre dem. De ligger nu fine i kassen, og der er kommet masser af små løg ved pickles og drueagurkerne.

Jeg har taget en del billeder af løgskimmel og tørring og vil senere skrive lidt om mine erfaringer med at redde løgene.

Næste år skal der kun sættes nyindkøbte løg.

Lige nu er der næsten lige så travlt som i foråret. Tirsdag nåede jeg også at plukke 6 kasser Filippaæbler ned, og der blev små 3 kg brombær, som lige skulle syltes til syltetøj til vinterens æbleskiver og pandekager. Det er anden syltning, så nu er der 13 glas.

Onsdag blev jeg endelig færdig med at rydde hele forhaven og gøre klar til at så græs i næsten det hele. Der skal være løgplæne i foråret, så der er lagt en del løg ned oven i de, der ligger der fra blomsterbedene. De er blevet delt og spredt efterhånden som jeg har gennemarbejdet det hele og fjernet stauder, ukrudt, buske og deres rødder. Jeg har intet overblik over, hvordan løgene er fordelt, så det må komme til at se tilfældigt (naturligt?) ud. Torsdag skal der sås græs, inden regnen kommer fredag. Nu håber jeg, at det spirer hurtigt og når at komme godt – det er lidt sent at så, men jordarbejdet har taget meget lang tid og kom sent i gang på grund af de store regnmængder sidst i august.

Læs mere om:

Der er skrevet 8 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind