En klog beslutning?

Karna Maj, 9. maj 2009

Mine kålplanter har længe stået udenfor drivhuset, der var ikke plads derinde, så de røg ud under buer og fiberdug, og det er gået fint. For en uges tid siden kom fiberdugen af. Så planterne var afhærdede, jorden havde fået regn, så hvorfor ikke plante?

Jeg var virkelig vægelsindet – for de lovede jo sol og ingen regn lang tid frem. Men fredag lovede de overskyet vejr og regn i flere omgange og sluttende med torden fredag aften.

Torsdag morgen tog jeg en beslutning – nu skulle der plantes. Jeg nåede lige at få spredt lupin- og kyllingegødning, inden blæsten nåede op til en sindsyg vestenvnd, så lupingødningen fløj videre til næste bed. Jorden er bare så fin, da jeg muldede gødningen ned med hjulhakke med kultivator på. Det blev endda revet fint til sidst og rillet op, så alt var klar til plantning fra sidst på eftermiddagen. Det blæste stadig, men planterne blev planter i et hul og den skovlfuld jord, der blev fjernet, blev lagt op som læ mod SV. Jeg plantede til kl. var 21 og solen gik ned. Men manglede stadig 42 planter og så et ekstra lille bed til knudekål.

Fredag var jeg tidligt oppe, da der om aftenen var lovet regn fra klokken 9. Men næste morgen kl. 7 var det udsat til kl. 12. Og i stedet for overskyet vejr, så skinnede solen. Men der blev plantet færdig, mens planterne fra dagen før begyndte at blive slappe i bladene.

Kl. 12 kom der ingen regn, men jeg kørte hjem og valgte ikke at køre derop igen for at se på ulykken. Midt på eftermiddagen blev det overskyet det meste af tiden. Vinden lagde sig totalt ved 19 tiden og det var et dejligt mildt vejr. Så begyndte det at buldre fra Langelandskanten, og kl. 21 kom der et mindre tordenvejr med vindstød op til 17/sek. Vildt at vinden kan gå fra ingenting til 17 m/sek på en halv time.

Det kom 5–6 mm regn, og det var lige nok til at planterne her itil middag stod nogenlunde pænt. Solen har skinnet hele dagen, og jeg har ikke været oppe og se til dem i eftermiddag. Jeg må lige en tur derop i morgen tidlig – da skal de helst stå fuldt saftspændte, hvis de skal have en chance for at klare sig.

Om beslutningen om at plante var klog, vil vise sig. Jorden er i hvert fald fugtig nedad, og vinden bliver minimal de næste dage. Men solen skinner mere, end det så ud til at den ville, da jeg tog beslutningen.

Forhåbentlig går det godt, for nogle af kålene har jeg ikke backup af. Rød- og hvidkål er der masser af, men ikke de mere specielle kål. Grønkålene er sået senere, så de bliver først plantet senere. Men grønkål kan man jo ikke leve af en hel vinter.

Læs mere om:

Der er skrevet 3 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind