Chilifrø Roter Augsbuger købt fra Frøsamlerne. Flotte frø.

Tørvebrik

En lille let sag, sådan en tørvebriket. Det må være sagen, hvis alternativet er at slæbe såjord på femte sal.

Tørvebrik opsvulmet

De 30 tørvebrikke drak over 1 l vand.

Frø af Sibirisk Huspeber.

Frø af Cayenne Pimento

Frø af Black Hungarian

Bakke med tørvebrikker med frø

Så er der lagt frø klar til såning i brikkerne. De gamle frø fra 2004 sås der 3 af i en brik. Den nyere frø kun to frø.

Chilifrø sået i tørvebrikker

Karna Maj, 15. februar 2009

Jeg har haft den pakke tørvebrikker med tilhørende bakke og låg stående i årevis. En forhandler har engang foråret mig den, men når det kom til såtid, så har jeg fravalgt den. Fornemmelse med egen såjord er mere rigtig i mit univers.

Men i dag havde jeg planlagt at så chili. Jorden er frosset, og det tonser ned med vådt sne-slud-regn. Så jeg havde bestemt ikke spor lyst til at forsøge at finde et sted med jord derude, hvor jeg kunne hente kold jord, som først skulle varmes op. Så jeg lukker øjnene for, at det her ikke er spor økologisk. De bliver efter fremspiring plantet over i min egen jord.

Nu er frøene sået – og det var let og renligt. Bare lægge tørvebrikkerne ud i de dertil indrettede fordybninger i bakken og så vande med lunkent vand. I løbet af 5 minutter stod der små tørveklumper holdt sammen af et tyndt net.

Jeg fandt frø frem og lagde to til tre frø til rette ovenpå hver tørveknold. Jeg har også sået dem, men syntes egentlig at jorden var for våd. Måske skulle jeg have ventet, til den var tørret lidt ud. Men gjort er gjort. De er dog ikke stoppet ret langt ned i jorden, og jeg håber så at den varme placering tæt på brændeovnen og et ikke særligt godt sluttende låg kan få lidt fordampning i gang, inden de ødelægges af svampe på grund af for fugtig jord.

Jeg har flere frø af alle de såede sorter – og jeg er så tidlig på færde, at jeg kan nå at så om, hvis de første ikke dukker op i løbet af en halv snes dage.

Jeg har sået mine tre favoritter: Sibirisk Huspeber, Cayenne Pimento og Black Hungarian, og så fandt jeg en hel del sorter af søde pebre frem, som jeg dyrkede i 2004. Forhåbentlig spirer de. Ellers må jeg nøjes med den sort, jeg kalder Vibekes og så en helt ny, som jeg har fået anbefalet af Søren Holt fra Frøsamlerne – den hedder Roter Augsburger og skulle være meget velsmagende.

De 30 brikker blev tilsået således:
2 stk Tequila Sunrise (frø fra 2004)
2 stk Ungarsk Lang (frø fra 2004)
2 stk Healthy (frø fra 2004)
2 stk Vibekes (frø fra 2006) ukendt sort
4 stk Roter Ausgburger. Ny sort i år. Købt fra Frøsamlerne.

3 stk Black Hungarian (frø fra 2008)
7 stk Sibirisk Huspeber (frø fra 2008)
6 stk Cayenne Pimento (frø fra 2008)

Læs mere om:

Der er skrevet 5 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind