Alt for varmt til havearbejde

Karna Maj, 10. juni 2007

I disse dage er det simpelthen alt for varmt til havearbejde i dagtimerne. Jeg står op kl. 6 for at nå nogle timer om morgenen og tager så igen nogle timer indtil det er næsten bælgmørkt efter 22.

Jeg bruger næsten en time bare på at vande krukker og kasser, drivhus og en lille samling af udplantningsplanter, som stadig ikke er blevet plantet ud, er reserveplanter, hvis noget går ud, eller er næsten hold udplantningsplanter.

I går lykkedes det at få sommerens hovedafgrøde af bønner – ca. 120 meter – sået i grønsagsmarken. Et lille hold, der blev sået den 31.maj, er netop kommet op. Bønnnesåningen måtte fordeles over morgen- og aftensåning, da borlottobønnerne ikke var spiret så meget i de våde viskestykker, at jeg kunne se, om de ville spire eller ej. Og næsten en fjerdel er lave borlottobønner i år. De fleste skal høstes som snittebønner til fryseren – det er de rigtig velegnede til, synes jeg.

Efterhånden er jeg blevet god til at kunne se, om bønnefrø er på vej til at spire, næsten inden spiren er på vej ud. Der bliver en lille bule lige der, hvor spiren bryder igennem nogle timer senere. I hvert fald kan jeg få sorteret alle de frø fra, som ikke vil spire, og dermed undgå alt for mange huller i rækkerne. De frø, som ikke har tænkt sig at spire bliver misfarvede og føles fedtede. Sorten Nassau, som var købt i 2006 i en stor portion, viste sig kun at spire med ca. halvdelen af frøene, så her var det en rigtig god ide at sortere på den her måde inden såning.

Min have har så mange træer og buske, at jeg er nødt til at vande have i tørre perioder. Så lige nu kører vanderen bare mange timer hver dag. Jeg gider ikke se på, at salaten er slap, at der ingen asparges kommer op, at jordbærrene tørrer ind osv. Så må der bruges lidt penge på vanding. I grønsagsmarken er der næsten ingen træer til at tage vandet, så her står afgrøderne meget bedre trods varme og ingen vand. Vi har ikke fået bare lidt af de tordenbyger, som er faret hen over landet den sidste uge. Jeg har kun misundeligt kunnet se dem på DMI’s radarbilleder.

Læs mere om:

Der er skrevet 9 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind