Skvalderkål skal ryddes

Her et billede fra jeg gik i gang med at grave skvalderkål op den 25. april. Stykket ses i næsten hel bredde, men ikke længde. Dengang brugte jeg gravegreb og jorden var tør, og det gik langsomt.

Det ryddede stykke

Her ses det ryddede stykke – der er godt nok kommet meget regn siden i går. De røde snore er spændt ud for at forhindre fasanerne i at æde kålen. Det virker faktisk. Det er snoren – ikke farven på snoren, der virker.

Her er jeg kommet til og nu er der kun skvalderkål under æbletræet, hvor der ikke kan gro grønsager. Der skal være gang mellem bede og skvalderkålen. Under æbletræet kan jeg ikke stikke for med spade – det går ud over træets rødder. Måske vælger jeg en løsning med jævnlig høst til jorddække.

4 timer i skvalderkålen

Karna Maj, 15. maj 2010

Jeg havde åbenbart ikke kigget godt nok på vejrudsigten. Jeg forventede at stå op til silende regn. Men det var tørvejr, og vejrudsigten sagde regn tidligst fra kl. 9. Så jeg måtte lige kunne nå at få lidt frisk luft inden – nå nej ikke ligefrem frisk luft. Der er i går og i dag blevet kørt gylle ud på alle sider af os. Heldigt med mange mm regn i det kommende døgn til at vaske det ned.

Nå, men motion kunne det jo blive til, så jeg lavede en aftale med mig selv om, at nu gravede jeg skvalderkål op på fuld kraft, lige indtil det regnede. Det var to gamle nedlagte hindbærbede, som var totalt groet til i skvalderkål, der skal genopdrages til bede med bønner, knudekål og bladselleri.

Jeg nåede hele stykket, inden regnen begyndte for alvor. Da var klokken 12.15. Jeg tror, at det ryddede stykke er ca. 10 m². Dvs. ca. 2,5 m² i timen. Det er jo egentlig ret opløftende, at det ikke tager længere tid, når jeg virkelig bestiller noget. Det var endda med en ekstra løsning og gennemgravning til sidst.

Den mest effektive metode er at gennemstikke arealet på kryds og tværs med spaden. Stikke spaden ned og vippe lidt. Afstanden er spadebredden, så det er overkommeligt at løfte »tørvene« med gravegreben og banke jorden af. Jorden var i dag helt perfekt fugtig – inden regnen. Væsentlig lettere end i en mere tør jord, hvor jeg for snart en måned siden havde brugt længere tid på et par m². Så jordens fugtighed er åbenbart afgørende. En anden gang er jeg villig til at vande et stykke med skvalderkål, inden jeg går i gang.

Jeg tror nok, at det var 7 trillebørfulde, jeg kørte på kompostbunken, som er ved at være ret så stor og høj.

Der var ikke tid til foto – men der er vist et par billeder fra rydning af de første par m² i april.

Læs mere om:

Der er skrevet 6 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind