sommerhave

Den spiselige del af haven er i centrum.

Søde røde cherrytomater er en af sommerens vigtigste afgrøder.

I gårdhaven er der nogle mindre blomsterbede med klippede buksbom.

Min have har mangfoldighed som et gennemgående tema.

majskolber

Fra midt i august og nogle uger frem er det næsten majskobler på menuen dagligt.

I havens bede dyrkes der ofte flere slags grønsager i det samme bed.

Her er jeg fotograferet i min have i sensommeren, hvor amaranthen står flere meter høj. (Foto: Veronica Bay).

I grønsagsmarken dyrkes afgrøderne i lange rækker med god afstand. Her rosenkål, porrer og bønner.

Blå akeleje

Akelejer er der virkelig mange af i min have. De selvsår og så får de flotteste lov til at stå – som den her flotte blå.

Om haven

Jeg er så heldig at bo et af de steder i Danmark, hvor klimaet er mildest, men også et sted, hvor vi har noget nær bundrekord i årlig nedbør. Min havejord er dejlig dybmuldet, mens det stykke mark, jeg har lånt til dyrkning af grønsager er lerjord. Stedet er en lille landsby på Vestlolland, og min have er en almindelig gammel landbohave på 1300 m².

Haven har jeg haft den siden 1978. De første to år blev den dyrket med kunstgødning. Men jeg har aldrig brugt sprøjtegift. Men siden 1980 er den blevet dyrket efter økologiske principper.

I starten var jeg lige optaget af blomster og grønsager, men efterhånden er min have blevet mere og mere en nyttehave med ca. 400 m² køkkenhavebede, mange bærbuske og frugttræer. Prydhaven er på grund af manglende tid og tiltagende problemer med skvalderkål i staudebede i øjeblikket lagt ud i græsplæne med træer og buske. Men jeg har en lille lukket have oppe ved huset med de blomster, som jeg holder mest af.

Min have er et fristed, hvor jeg slapper af efter mange timers arbejde ved computeren. Det er ikke en friseret have – langtfra. Men der er masser af planter, for det er det at få planter til at vokse, der betager mig. At putte frø i jorden, se planten vokse op og til sidst spise den. Sidst på sommeren er der nogle, der mener det mest ligner en urskov – der er planter overalt. Jeg afprøver hvert år masser af nye arter og sorter, og jeg er inkarneret frøsamler.

I sommerperioden er der et alsidigt udvalg med mange forskellige sorter af tomater, salat, krydderurter osv. I sæsonen er der alle mulige slags bær og frugt, og fra september til april spiser vi egen frugt. Vi er desuden mere eller mindre selvforsynende med grønsager og æbler i vinterhalvåret.

Fra 2006–2009 dyrkede jeg desuden et stykke grønsagsmark.

Du er ikke logget ind.  Log ind