Bladbeder

Bladbeder som har stået under buer med bobleplast hele vinteren

bladbeder under hvid plast

Disse bladbeder ser lidt mindre og lidt blegede ud – de har vinteren igennem stået under hvid plast.

De store kålplanter har klaret vinteren

19. marts har de overvintrende blomkål dannet små hoveder, som vokser hastigt.

Denne overvintrende blomkålsplante ser livskraftig ud her i marts, så mon ikke blomkålet bliver stort og flot i løbet af et par uger.

purløg

Med lidt sol og varme kan der snart plukkes purløg.

Kinesisk purløg

Den kinesiske purløg har røde skud her de første uger.

Vinterportulak og påskeliljer side om side under en stikkelsbærbusk.

Rosenkål

Rosenkålene er endnu fine herhjemme i haven, mens vinter og blæst har ødelagt dem i grønsagsmarken. De var heller ikke blevet ret store på grund af tørken. I haven blev de vandet og fik en meget fin størrelse.

De hvide juleroser er lige ved at være færdige med at se godt ud. Men de har været flotte i år.

Forårsfornemmelser – og oprydning

Karna Maj, 19. marts 2009

Hvor jeg nyder, at lyset er vendt tilbage, og det først begynder at blive mørkt hen mod klokken halvsyv om aftenen. Jeg kan godt lide at gå og lave noget, mens skumringen falder på.

Det er næsten ikke til at få nok af at være i haven. Heller ikke selv om det er oprydning i stor stil. Jeg mister interessen for haven i efteråret og får aldrig ryddet op. Det er i min have noget, som hører til forårsarbejdet. I år har jeg fået ryddet op på kompostplads og sorteret potter og kasser allerede i februar. Der står nu flere sække med kasserede potter, gammelt fiberdug osv., som skal med på kommunens genbrugsplads ved lejlighed. Og kompostbunken vokser støt.

Drivhuset fik jeg gjort rent i lørdags og grundvandet. Jorden er løsnet og lækker og parat til at så radiser i og fylde i såkasser til løg, porrer, kål, sommerblomster osv. Det giver plads til et godt lag kompost til tomat- og agurkdyrkning. I såkaserne lægges der et lag kompost nederst, og drivhusjorden ovenpå til at så i.

Der er også to bede med plastik over, hvor der skal sættes kartofler. Jeg har enormt meget lyst til at sætte kartofler, men nu er der igen udsigt til nattefrost i næste uge. Så måske skal jeg holde mig i skindet – men det er fristende lige at sætte en halv snes stykker. Måske gør jeg det alligevel en af dagene. Er der nogen, som har sat kartofler under plast på friland?

Jeg er i fuld gang med at fjerne gamle planterester og vinterdække og, hakke ukrudt. Jeg ordner ikke jorden endnu -jeg har lerjord, som slet ikke er til at bearbejde i dybden endnu.

I dag har jeg haft plastdækket af de overvintrede bladbeder, som snart har store nye blade. Jeg måtte fjerne så meget, jeg kunne af rådne og visne blade forneden, da jeg var bange for at rådangrebet skulle brede sig til de nye blade. Plasten kom over igen, da der jo fortsat loves nattefrost nogle nætter. I bedet står der også en stor plet selvsået kørvel, som jeg bruger til dressing til kogte porrer – en af de afgrøder, som der stadig er nogle tilbage af. Der er også nogle hvidløgstoppe, ca. 10 cm høje. Det må være nogle, som jeg ikke har fået taget op, men det beklager jeg ikke her i marts, hvor jeg henter hvidløgstop til at klippe oven på de tomatskiver, som er pynten på rugbrødsmadder med humus. Tomaterne er danske og smager af tomater. De er ikke økologiske – er der nogen, som har set nye danske øko-tomater til salg?

Det er utroligt så meget spiseligt, jeg får øje på. Der står en hel det selvsåede vinterportulakplanter under stikkelsbærbuskene og en enkelt i et af de nye bede med asparges. Jeg spekulerer på, om den skal have lov til at sætte frø og selvså – eller om jeg allerede er på vej ud på et skråplan, da jeg har lovet mig selv, at i de tre nye aspargesbede skal der kun vokse asparges. Men det kunne måske være fint med vinterportulak om vinteren. Måske de tømmer jorden for næringsstoffer, og så bliver det også sværere at køre kompost på i foråret. Der er altid for og imod.

Jeg læste i en af de andre haver her på havelyst, at der var fine overvintrende blomkålsplanter. Det er der også i min have. Der har hele vinteren stået fire meget store kålplanter, som jeg ikke var sikker på, hvad var. Men nu kan jeg se det: lilla blomkål. Den ene af de fire er rådnet i midten – ærgerligt. Det er sorten Purple Cape.

I eftermiddag er det lykkedes for mig at få lagt de to af tre rækker fliser mellem aspargesbedene. Det er en del af strategien, som skal sørge for, at flerårigt ukrudt ikke indvandrer. Og der er luget i bedene – de få græstotter, som der var. Aspargestoppene er fjernet og brændt – det skulle de have været i efteråret, da jeg sidste år stadig havde lidt aspargesbiller.

Jeg nyder også de mange forårsblomster – ikke mindst juleroserne. Der er fem blomster i den hvide julerose i år – det hjalp at den fik mere lys, da en storbladet laurbærkirsebærbusk blev fældet. Og så er den første og eneste knop i en selvsået Helleborus orientalis sprunget ud. Den er fin, men ikke noget specielt, ligner næsten en af de gamle, jeg har. Den næsten sorte julerose, jeg købte sidste år har tre blomsterstilke i år og en smuk mørk farve.

Der er skrevet 4 kommentarer til dette indlæg. Du skal være logget ind som bruger af Havelyst.dk, for at skrive og læse kommentarer.

Log ind

Her kan du logge ind med din adgangskode til Havelyst.dk. Er du endnu ikke oprettet som bruger og har modtaget dine adgangsoplysninger, kan du gøre det her.

Brugernavn:

Du er ikke logget ind.  Log ind