Knudekål på vej i gryden

De sidste to små knudekål af sorten ‘Superschmelz’ skrælles og skæres i stykker sidst i marts. De skal koges og gratineres med ost.

Bed med ærter, knudekål og salat

Karna Maj, 5. maj 2008

I dag har jeg lavet en ny bedkombination med en dobbeltrække med Jof ærter – ca. 1 m høje som bedets 1. hovedafgrøde. I kantrækkerne har jeg med ca. 25 cm mellemrum pletsået knudekål til vinterbrug af sorten ‘Superschmelz’. Den store afstand skulle gerne give nogle gode store knuder. Indtil knudekålene skal bruge al pladsen, kan der vokse lidt cossalat i mellem dem. Jeg har derfor i sårillen sået lidt ‘Butterchruch’ i den ene side af bedet og lidt ‘Little Gem’ i den anden side.

Jeg plejer at så knudekål sammen med ærter, og de plejer at finde sig pænt i ikke at få fuld sollys i starten af deres karriere. Ærterne plejer dog at være knap så høje, og Jof-ærterne skal dyrkes til produktion af såsæd til 2009, så det kan give problemer.

Jeg laver derfor også kombinationen med ærter og knudekål i et bed med lidt lavere ærter, som kan fjernes engang i juli, når vi har spist de friske ærter. Her planter jeg dog nogle forkultiverede knudekål. Her bliver der ikke sået salat, men plantet en tidlig knudekål ‘Blauer Delikatesser’ mellem ‘Superschmeltz’. Den kan så høstes som helt lille til sommerbrug.

Men hvornår mon jeg kan plante dem ud – der er jo sommer og sol så langt frem som vejrudsigten rækker. Måske skal jeg bare forsøge i morgen aften, hvis der er planter nok til et forsøg. Jorden er jo dejlig våd nedad efter de ca. 25 mm regn, vi fik i tirsdags.

Og der er sat ærtehegn op på det stykke, hvor der skal plantes ud. Det er sjældent, at jeg får det gjort i tide. Og jeg skal ærligt indrømme, at jeg tænkte, at nu kom der nok ikke en enste ært op, når jeg havde sat hegnet op inden såning.

I det ny nummer af medlembladet Praktisk Økologi (3/2008) har jeg skrevet en artikel om dyrkning af knudekål, som jeg synes fortjener at blive dyrket meget mere.

Du er ikke logget ind.  Log ind